Обама мијења име Маунт Мек Кинли?!

Предсједник Барак Обама у понедјељак ће службено вратити име Денали највишем планинском врху у Сјеверној Америци и тако окончати 40-годишњу битку око 6.194 метра високе планине познате као "Маунт Мек Кинли".

Свијет 31.08.2015 | 13:10
Обама мијења име Маунт Мек Кинли?!

Ова одлука, донесена на почетку тродневне предсједничке посјете Аљасци је знак колико ће снажно Бијела кућа настојати показати током преосталих 16 мјесеци Обаминог мандата у којој ће мјери питање борбе против климатских промјена остати дио Обамине оставштине.

Обама би током посјете требао обићи ледењак који се полако повлачи и састати са житељима забачених арктичких заједница чији је начин живота већ сада угрожен подизањем разине мора и осталим посљедицама климатских промјена.

"Маунт Мек Кинли" је 1896. био назван по истраживачу злата из Охаја Вилијаму Мек Кинлију, послије америчком предсједнику од 1987. до атентата 1901. Мек Кинли је био 25. амерички предсједник, а био је републикански кандидат на изборима.

Споменута планина код аутохтоног становништва одувијек носи назив Денали, што значи "Висока".

Сенатор Охаја Роб Портман разочаран је промјеном имена и то сматра још једним примјером како Обама заобилази Конгрес. Позвао је Бијелу кућу да пронађе неки други начин да ода почаст Мек Кинлију у Националном парку Денали.

Извор: Н1

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивља јабука

31.08.2015 12:31

Тако су настали сви свеци. У свим религијама.

ОДГОВОРИТЕ