Супруга заточеног у Либији писала премијеру

Весна Бабић, писала премијеру. Заточен је пет месеци без икаквих оптужби. Здравље му је угрожено.

Србија 31.08.2015 | 11:10
Супруга заточеног у Либији писала премијеру

Судбина Срђана Бабића, српског држављанина заточеног скоро пет месеци у Либији и даље је - неизвесна. Његова породица последњих недеља, осим о томе да му је угрожено здравље, нема нових информација. У очајању су одлучили да се обрате премијеру Србије Александру Вучићу и замоле га за помоћ у ослобађању бившег телохранитеља Зорана Ђинђића.

Весна Бабић, Срђанова супруга, каже за “Новости” да су се на овај корак одлучили страхујући за његов живот.

Једину наду још имам да ће премијер Вучић нешто да учини - истиче Бабићева супруга. - Послала сам му писмо са молбом да нам помогне да га спасемо и избавимо оданде. Објаснила сам цео случај, као и да је Срђан већ пет месеци затворен, без икаквих оптужби. Не знамо зашто га држе, нити шта желе тиме да постигну.

Срђан се током заточеништва само два пута јавио породици. Други пут то је било пре две недеље, када је рекао да га држе у просторији без прозора, као и да му не дозвољавају да излази на ваздух. Мишићи су му атрофирали и ослабио је 20 килограма.

Дезоријентисан је и тешко говори, једва саставља реченице - каже Весна. Покушавам преко његове фирме из Француске да добијем било какаву нову информацију. Више података сазнајем од Енди, Аустријанке, чији је муж Алекс такође заточен, него из наше амбасаде. Само ми говоре да будем стрпљива и да чекам.

Бабићева супруга је на основу прикупљених информација донекле реконструисала његово кретање последња два-три дана на слободи. Он је 28. марта позван на информативни разговор на који се одазвао.

- Разговор је трајао око пола сата - наводи Весна. - Питали су га колико има деце, на ком месту ради у фирми, колика му је плата, како се живи у Србији... Пуштен је, али су му задржали пасош као гаранцију како би поново дошао ако имају још питања. Сутрадан су га опет позвали. Дошао је око 13 сати, а онда су му рекли да иде и да поново дође за пет часова. Око 22 сата ми је послао поруку да су му рекли да ће преспавати код њих због сопствене безбедности. Од тада је изгубљен сваки контакт са њим.

Да је Бабић жив породица је сазнала 21. маја када је у канцеларији затвора у Триполију направљен краћи видео-снимак на коме се виде он и заробљени Алекс из Аустрије. Са нашим представником амбасаде Градимиром Гајићем заточеног Србина и Аустријанца обишао је тада и мађарски амбасадор Мартин Бела.

Срђана је мука натерала да оде да ради за страну компанију у земљи високог ризика - каже Весна Бабић. - Камо среће да је у нашој земљи нашао посао, човек са толиким радним искуством и богатом квалификацијом. Мој супруг се борио за ову државу, положио је заклетву да погине.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар