Supruga zatočenog u Libiji pisala premijeru

Vesna Babić, pisala premijeru. Zatočen je pet meseci bez ikakvih optužbi. Zdravlje mu je ugroženo.

Srbija 31.08.2015 | 11:10
Supruga zatočenog u Libiji pisala premijeru

Sudbina Srđana Babića, srpskog državljanina zatočenog skoro pet meseci u Libiji i dalje je - neizvesna. Njegova porodica poslednjih nedelja, osim o tome da mu je ugroženo zdravlje, nema novih informacija. U očajanju su odlučili da se obrate premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i zamole ga za pomoć u oslobađanju bivšeg telohranitelja Zorana Đinđića.

Vesna Babić, Srđanova supruga, kaže za “Novosti” da su se na ovaj korak odlučili strahujući za njegov život.

Jedinu nadu još imam da će premijer Vučić nešto da učini - ističe Babićeva supruga. - Poslala sam mu pismo sa molbom da nam pomogne da ga spasemo i izbavimo odande. Objasnila sam ceo slučaj, kao i da je Srđan već pet meseci zatvoren, bez ikakvih optužbi. Ne znamo zašto ga drže, niti šta žele time da postignu.

Srđan se tokom zatočeništva samo dva puta javio porodici. Drugi put to je bilo pre dve nedelje, kada je rekao da ga drže u prostoriji bez prozora, kao i da mu ne dozvoljavaju da izlazi na vazduh. Mišići su mu atrofirali i oslabio je 20 kilograma.

Dezorijentisan je i teško govori, jedva sastavlja rečenice - kaže Vesna. Pokušavam preko njegove firme iz Francuske da dobijem bilo kakavu novu informaciju. Više podataka saznajem od Endi, Austrijanke, čiji je muž Aleks takođe zatočen, nego iz naše ambasade. Samo mi govore da budem strpljiva i da čekam.

Babićeva supruga je na osnovu prikupljenih informacija donekle rekonstruisala njegovo kretanje poslednja dva-tri dana na slobodi. On je 28. marta pozvan na informativni razgovor na koji se odazvao.

- Razgovor je trajao oko pola sata - navodi Vesna. - Pitali su ga koliko ima dece, na kom mestu radi u firmi, kolika mu je plata, kako se živi u Srbiji... Pušten je, ali su mu zadržali pasoš kao garanciju kako bi ponovo došao ako imaju još pitanja. Sutradan su ga opet pozvali. Došao je oko 13 sati, a onda su mu rekli da ide i da ponovo dođe za pet časova. Oko 22 sata mi je poslao poruku da su mu rekli da će prespavati kod njih zbog sopstvene bezbednosti. Od tada je izgubljen svaki kontakt sa njim.

Da je Babić živ porodica je saznala 21. maja kada je u kancelariji zatvora u Tripoliju napravljen kraći video-snimak na kome se vide on i zarobljeni Aleks iz Austrije. Sa našim predstavnikom ambasade Gradimirom Gajićem zatočenog Srbina i Austrijanca obišao je tada i mađarski ambasador Martin Bela.

Srđana je muka naterala da ode da radi za stranu kompaniju u zemlji visokog rizika - kaže Vesna Babić. - Kamo sreće da je u našoj zemlji našao posao, čovek sa tolikim radnim iskustvom i bogatom kvalifikacijom. Moj suprug se borio za ovu državu, položio je zakletvu da pogine.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar