Шта реформска агенда доноси радницима у државном и реалном сектору у БиХ?

Власти у БиХ коначно морају спроводити економске реформе које због страха од друштвених немира у БиХ одгађају већ годинама. Владе на челу са Денисом Звиздићем, Фадилом Новалићем и Жељком Цвијановић чека спровођење нимало популарних мјера које би требале убразати процес европских интеграција БиХ.

Босна и Херцеговина 31.08.2015 | 08:25
Шта реформска агенда доноси радницима у државном и реалном сектору у БиХ?

Према посљедњим подацима Еуростата, БиХ сада има најнижи ГДП у паритету куповне моћи у Европи, а заостаје и за упоредивим сусједима у регији Западног Балкана. 

Више од једне четвртине свеукупне радне снаге је незапослено, а стопа незапослености младих је највиша у Европи. Кључни разлог томе јесте лош начин политичког управљања државом који више од двадесет година води само ка расту бх бирократије. 

Из тих разлога није изненађујућа чињеница да сваки други грађанин БиХ који је више од два десетљећа суочен с несигурним политичким окружењем, незапосленошћу и уништеном економијом, државу и даље сматра идеалним послодавацем. Ипак, грађани сматрају да се код "идеалног послодавца" могу запослити једино страначком или родбинском везом. 

Држава је до сада сталним гомилањем администрације која је постала синоним за запошљавање породица бх званичника давала и повода грађанима БиХ да идеалним послодавцима сматрају државне институције и предузећа, а не приватне субјекте. Таква политика никада није била у складу с принципима тржишне економије.

Европска унија свјесна неодрживости бх економије која у пракси још увијек није у потпуности прешла са модела централног планирања на тржишни модел одлучила је да властима у БиХ предложи спровођење сета економских мјера које ће водити ка транспарентнијој потрошњи јавних средства и функционалнијем пословању на бх. тржишту.

Како су најавили званичници из наше државе, усвојене реформе на свим нивоима власти у БиХ водит ће повећању акциза, резању јавне потрошње, реформама јавне управе, смањењу броја запослених у јавном сектору, унапређењу пословне климе у БиХ, подстицању конкурентности, промјени политике социјалних давања, реструктурирању и приватизацији јавних предузећа, те борби против криминала и корупције, који су дубоко укоријењени у све сфере бх друштва. 

Без спровођења ових мјера бх власти неће добити ниједан кредит међународних финансијских институција и организација као што су Међународни монетарни фонд (ММФ), Свјестска банка и Европска унија (ЕУ). 

Ове институције надгледат ће спровођење реформи тако да и када БиХ и ентитети добију новац у буџете, владе неће моћи повећавати плате запослених у јавним институцијама. Проблем односа плата у државном и реалном сектору у БиХ није сразмјеран с обзиром на то да државни упосленици уживају много већа права од упосленика у реалном сектору. 

Близу 64 посто домаћег бруто производа годишње се троши на финансирање гломазног јавног сектора који се састоји од једне државне, двије ентитеске и десет кантоналних влада од којих свака има своје органе законодавне власти, односно парламенте и скупштине. С правом се може рећи да је "државни покрет за бирократију" постао рак који разара цијели економски систем БиХ. 

Како би се то промјенило власти у БиХ започеле су спровођење економских реформи, а премијер Федерације БиХ Фадил Новалић казао је у недавном разговору како је једна од првих мјера коју је Влада усвојила била доношење мораторијума на сва запошљавања у јавном сектору. 

Ова мјера ће бити на снази до даљњег, а намјера је да се природним одливом радне снаге смањи број запослених, те да се и на овај начин умање трошкови по основу плате, чиме се постиже смањење од 15 милиона КМ, рекао је Новалић.

Реформска агенда за БиХ садржи конкретне смјернице за економске реформе, а значајан напредак у њеном провођењу потребан је како би наша држава поднијела апликацију за чланство БиХ у Европској унији. 

Новалић је одмах након усвајања Агенде почео реформе, а влада на чијем челу се налази убрзо је у парламентарну процедуру упутила Приједлог закона о раду који се на сједници Дома народа Парламента Федерације БиХ нашао исти дан када и информација о Реформској агенди за БиХ. 

Оба дома Федералног парламента усвојила су Закон о раду у Федерацији БиХ који је на снагу ступио 20. аугуста. 

Новалић је након усвајања казао како Закон о раду није и не треба бити политичко питање, већ је питање будућности, питање радника и питање свих грађана. 

Не смијемо оштетити пензионе и здравствене фондове, а ни послодавце. Желимо праведније распоредити пореско оптерећење и поједноставити процедуре обрачуна плата и уплате припадајућих обавеза, поручио је Новалић. 

Ускоро ће Влада, према његовим ријечима, понудити и закон о увезивању радног стажа, односно закон о уплати неуплаћених доприноса, који ће на системски начин ријешити овај горући проблем у друштву, како је истакао.

Сличног мишљења је и предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић који сматра да ће реформе у БиХ водити побољшању радно-правног законодавства и уласку у анализу социјалне и пензионе заштите, на начин да владајући критериј буду потребе, а не до сада стечена права.

Економске реформе прије свега довест ће до прилагођавања тржишта рада захтјевима послодаваца, а не захтјевима социјалних партнера "чија су очекивања прилично нереална". 

Нови Закон о раду у ФБиХ који је резултат једне од реформских мјера омогућит ће додатна права радника попут забране дискриминације, забране узнемиравања, мобинга, насиља и сексуалног узнемиравања, као и заштиту малољетних радника. 

Такођер, Законом о раду продужава се потписивање уговора на одређено вријеме са садашње двије на максимално три године, а уговори о раду сматрају се валидним искључиво у писменој форми, што није био случај са прошлим Законом о раду, према којем се могао склопити и усмено.

Премијер Владе Федерације БиХ казао је како је ово један од најлибералнијих закона у Европи. 

Из Делегације Европске уније саопћено је да је нови Закон о раду више у складу с европским принципима од претходног закона. Закон о раду садржи 26 чланова којима се јачају права радника, напримјер кроз великодушне накнаде током породиљског и очинског одсуства. 

Нови закон ће такођер омогућити запосленицима и послодавцима да се прилагоде промјењивим околностима, а то је веома важно за промоцију инвестиција. 

Нови закони о раду и нове праксе ће бити кључни елемент за унапређење пословног окружења у БиХ. Потребно је повећати флексибилност тржишта рада, а могућности за проналазак пристојног запослења, посебно за младе људе, морају се драматично унаприједити. Једнак приступ могућностима запослења за све је основно економско и социјално право гарантирано многим међународним конвенцијама. Циљ нових закона о раду је да запошљавање учине сигурним и праведним, а не ексклузивним, рекао је замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.

Циљ економских реформи јесте свакако и подстицање рада у реалном сектору на који ће се односити многе олакшице попут смањивања пореза, али и подстицања конкурентности на тржишту рада. 

Поставља се питање колико ће државни упосленици бити конкурентни на турбулентном бх. тржишту рада с обзиром на то да су многи од њих своја прва радна искуства стекли у државној служби или предузећима, те да никада нису имали прилику показати да ли су конкурентни. 

Принципи тржишне економије су јасни: сви они који добију отказ у државном сектору у складу са својим способностима наћи ће посао на реалном тржишту. 

Реформе у БиХ не би требале плашити оне који су упослени у реалном сектору иако је извјесно да ће се у БиХ у једном тренутку повећати број незапослених. То ће углавном бити резултат резања јавне потрошње и приватизације државних предузећа која су дуги низ година служила за усклађивање економских и друштвених шокова који су били резултат лоших политика власти у БиХ. 

Бх. политичари били су свјесни да ће једног дана морати започети спровођење реформи, али су у страху од немира, ради задржавања породица у јавним предузећима и очувања својих енормно високих плата, то вјешто их избјегавали. 

Процес европских интеграција није у рукама грађана БиХ. Одговорност за све застоје у том процесу сносе искључиво бх. политичари који за свој нерад у будућности неће одговарати само безвољном бх. друштву него и Европској унији. 

За разлику од грађана БиХ, Европска унија неће се устезати од санкција уколико бх. званичници буду каснили у процесу спровођења реформи, што би имало значајне посљедице по грађане БиХ који преживљавају углавном захваљујући међународним кредитима.

Извор: Кликс

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

вупер

31.08.2015 06:44

Уговор о раду на одредјено време знаци да ниста није сигурно и да нико ниста не мозе планирати. Кад се буду давали откази нико неце бити крив само радник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре вупер

31.08.2015 07:18

Не знам због цега теби и слицнима теби толико преставља проблем уговор на одредјено вријеме. Па свугдје у нормалном свијету постоје уговори на одредјено вријеме сто лицно сматрам исправним. Ако некога приме да ради на мјесец или пола године ако ради како треба и остаце ако не ради наравно нога па нек краде Богу дане негдје друго.Због цега би се некоме плацао нерад кад има људи који би радили и од свог рада били плацени ал не ми смо науцили да засједемо на једно мјесто и нама је битно да сати пролазе а сто ниста не урадимо и не привредимо ником ниста. Код нас је увијек владала она златна: АЛАЈ ВОЛИМ ОВАЈ РЕЗИМ ПЛАТА ИДЕ А ЈА ЛЕЗИМ.

Name

Урке

31.08.2015 07:39

Да ја све поједноставим,у склопу наставка спроводјења конацног циља, колонизације и конацног поробљавања народа и народности бивсе нам СФРЈ аустро-угарски окупатор са савезницима намеце локалној мариоенетској власти доносење сета закона које називају реформаторским. Прво су поцетком 90-тих година прослога вијека убацили своје спијуне да заваде народе и народности сервирали нам прицу о национализму, гурнули нас у рат. У рату и послијератном периоду остварили су циљ да унисте насу јаку индустрију, производне капацитете, предузеца су препустили да буду опљацкана од стране марионетских власти којима су давали подрску јер су они пљацкали без имало обзира и морала све сто им додје под руку и тако помогли насим окупаторима да остваре циљ да овај народ овдје остане без ицега, фабрика фирми, го као липа. Онда су јос пар наредних година на власт постављали марионетске владе које су наставили пљацку свега сто је преостало док нисмо досли у ситуацију да висе ницега нема.Сада се они који су криви за висе годисње патње насих народа лицемјерно појављују у улози дусебризника и ко фол су забринути за насу судбину па нам помазу да земљу водимо ка Европи а тај пут је у стварности пут у ропство. Сада треба доњети робовласницке законе да би се привукли инвеститори а инвеститори це бити њихове компаније које це овдје отварати погоне и користити нас као јефтину радну снагу и користити и присвајати насе природне ресурсе, а ми цемо бити робови који це да раде зарад њиховога богацења а за рад це нам исплацивати плате од којих цемо моци тек да измиримо резије и купимо минимум хране и без вецере у кревет а ујутру опет у фирму код тлацитеља, а наравно ми се нецемо моци бунити, страјковати, тразити боље услове јер су они добро припремили терен, натјеравси насе папке да усвоје реформск законе који су нам узели сва права и достојанство,и полако али сигурно идемо у ропство које це да траје вијековима. А послије свега овога неке будуце насе власти неце моци застити интерес свог народа и ако би то и хтјеле јер висе неце имати ни новац ни ресурсе и фактицки бице овисни од страних робовласника тзв. инвеститора, зато они стално потенцирају прицу да треба смањити јавну потросњу сманити плате у јавном сектору а повецати издавања за реални сектор. Зеле ослабити институције насе дрзаве а самим тим и дрзаву а сав приход од намета који це наплацивати са грбаце насега измуценог народа це давати у виду субвенција реалном сектору а тај реални сектор бице стране компаније у њиховом власниству, тако раде паметни људи а ми смао 90-тих за пуску па Србин на Босњака итд, а сада це и Србин и Хрват и муслиман заједно код тлацитеља у фабрику и опет слозно, али за окупатора да запнемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

31.08.2015 08:03

Браво заиста си све објаснио, оци си ми отворио.

Name

рибар

31.08.2015 10:48

Ако будемо сложни и сачувамо преостале природне ресурсе моћи ћемо изградити привреду у наредна два четворогодишња циклуса. Погледајте некад сиромашне државе које су имале и имају довољно природних ресурса за одрживи систем, односно за добар и функционалан живот једне државе. Погледајте њихов развој кад су државну управу преузели људи који су се разумјели у привреду, у економска и политичка кретања у свијету, људи који су разумјели невјероватне промјене на глобалном нивоу, добронамјерне људе који су знали шта су тада и шта данас значе стратешки природни ресурси(воде, шуме, пољопривредно земљиште....)за једну нацију. Тврдим да и данас после пљачке епских размјера природних ресурса(само шуме је украдено у вриједности преко 5 милијарди марака за 20 година) имамо добре услове обзиром на територију, број становника и преостале природне ресурсе. Наравно да ћу као предсједник ЗОРЕ -ЗЕЛЕНИ ОДРЖИВИ РАЗВОЈ све учинити да преостале ресурсе сачувамо, да се плански почну користити за развој стратешких грана привреде, поготово увезивања производње хране на такав начин да може функционисати под најтежим економским, ратним и климатским условима. Годинама опомињем и предлажем развој пољопривреде, немамо резерве хране,задње четири године умјесто да подигнемо ниво производње хране и запослимо најмање 50.000 људи у том сектору, Република Српска је изгубила око 2/3 произвођача. Питам отворено за кога ради министарство, за своје грађане, или за увозне лобије. Тврдим одговорно да таква држава не може опстати под тешким околностима ни мјесец дана. Поздрав Никола Лазаревић

Name

борац

31.08.2015 08:42

Нека се пензионери врате у своје пензије и бице радних мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

31.08.2015 08:42

Апсурдно је слусати тзв. медјународну заједницу која труби о реформама, а иста не мозе од 2008. да исплива из кризе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИННXРИВС

31.08.2015 09:34

Да нам је дочекати да будемо у кризи ко "они". Партијским запошљавањима некад мора доћи крај,само што ће то опет да плате погрешни људи,зато и јесмо тако како нам је. Да имамо,мислим на све еx Yу, квалитетне људе у политици а не саможиве шу..е не би нас ни поробили.

Name

Злоба

31.08.2015 09:43

Да ми је мало да осјетим њихову кризу

Name

???

31.08.2015 11:04

Сви са високом спремом, све сколовани људи, а пуно проблема, е то ме цуди!?!?

Name

ре урке

31.08.2015 11:53

Свака цаст на коментару... Управо тако како си написао, ја цу само јос додати да вјерски представници и једних и других и трецих, умјесто да воде бригу о својим стадима, прикључили су се пљацки сопствених народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логично

31.08.2015 12:05

Без нових Гаврила Принципа, овај народ се неће ишчупати. Гро народа је обична стока. Изгласава своје уништитеље. Можда чак и не изгласава, можда су сви избори уназад 15 година намјештени. Све су водили западни капиталисти који овдје остварују своје циљеве. Нас мора нестати са овог простора. Тако да они имају гдје да се шире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре вупер

31.08.2015 13:08

Пријатељу,у нормалним земљама није проблем уговор на одредјено зато сто те стити прави синдикат и хиљаду других закона и зато сто људи имају правосудје,а не стоцну пијацу као код нас.

ОДГОВОРИТЕ