Састанак у Бриселу о извозу млијека из БиХ

Директор Канцеларије БиХ за ветеринарство Љубомир Калаба нада се да ће у уторак, 1. септембра, у Бриселу са европским партнерима успјешно ријешити проблем у вези са извозом млијека.

Босна и Херцеговина 30.08.2015 | 19:00
Састанак у Бриселу о извозу млијека из БиХ

"Вјерујемо да ће наши партнери у Европској комисији учинити све да се ова прича заврши позитивно за нас", изјавио је Калаба за Срну.

Он је рекао да им је потврђено да ће састанка бити, те додао да у Брисел путује са помоћником министра спољне трговине и економских односа БиХ и шефом сектора пољопривреде, прехране, шумарства и руралног развоја при овом министарству Душаном Нешковићем.

Делегација БиХ би у Бриселу требало да разговара са директором Директората за здравље и безбједност хране Бернардом Ван Гетеном о одлуци о обустави извоза млијека из БиХ у ЕУ.

"Сада се зна да је Хрватска поднијела жалбу Европској комисији на одлуку о извозу млијека из БиХ у ЕУ, а ја мислим да ћемо на овом састанку разјаснити зашто је то учињено", рекао је раније Калаба.

Калаба је прије неколико дана уложио протестну ноту Делегацији Европске комисије у БиХ поводом одлуке о обустави извоза млијека из БиХ у ЕУ, те најавио да ће затражити састанак у Директорату у Бриселу да би добили објашњење зашто је и под којим околностима повучена раније одобрена листа мљекара у БиХ који могу извозити своје производе.

Он сматра да су процедуре прекршене јер је до 13. августа требало да стигну приговори на одлуку о извозу млијека. Канцеларија је обавијештена да је листа мљекара из БиХ, којима је одобрен извоз у ЕУ објављена 16. јула и да ће постати валидна 26. августа.

Европска комисија је прије неколико дана суспендовала процедуру за укључивање на нову листу произвођача млијека и млијечних производа, коју је доставила БиХ, иако је Хрватска уложила жалбу након истека рока за њено подношење.

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да мљекари из БиХ неће моћи да пласирају млијеко и млијечне производе на тржиште ЕУ до 16. септембра, када ће то питање разматрати надлежна секција Сталног одбора за ланац исхране и здравље животиња.

Коментари / 0

Оставите коментар