Sastanak u Briselu o izvozu mlijeka iz BiH

Direktor Kancelarije BiH za veterinarstvo Ljubomir Kalaba nada se da će u utorak, 1. septembra, u Briselu sa evropskim partnerima uspješno riješiti problem u vezi sa izvozom mlijeka.

Bosna i Hercegovina 30.08.2015 | 19:00
Sastanak u Briselu o izvozu mlijeka iz BiH

"Vjerujemo da će naši partneri u Evropskoj komisiji učiniti sve da se ova priča završi pozitivno za nas", izjavio je Kalaba za Srnu.

On je rekao da im je potvrđeno da će sastanka biti, te dodao da u Brisel putuje sa pomoćnikom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i šefom sektora poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja pri ovom ministarstvu Dušanom Neškovićem.

Delegacija BiH bi u Briselu trebalo da razgovara sa direktorom Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Bernardom Van Getenom o odluci o obustavi izvoza mlijeka iz BiH u EU.

"Sada se zna da je Hrvatska podnijela žalbu Evropskoj komisiji na odluku o izvozu mlijeka iz BiH u EU, a ja mislim da ćemo na ovom sastanku razjasniti zašto je to učinjeno", rekao je ranije Kalaba.

Kalaba je prije nekoliko dana uložio protestnu notu Delegaciji Evropske komisije u BiH povodom odluke o obustavi izvoza mlijeka iz BiH u EU, te najavio da će zatražiti sastanak u Direktoratu u Briselu da bi dobili objašnjenje zašto je i pod kojim okolnostima povučena ranije odobrena lista mljekara u BiH koji mogu izvoziti svoje proizvode.

On smatra da su procedure prekršene jer je do 13. avgusta trebalo da stignu prigovori na odluku o izvozu mlijeka. Kancelarija je obaviještena da je lista mljekara iz BiH, kojima je odobren izvoz u EU objavljena 16. jula i da će postati validna 26. avgusta.

Evropska komisija je prije nekoliko dana suspendovala proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, iako je Hrvatska uložila žalbu nakon isteka roka za njeno podnošenje.

Delegacija EU u BiH saopštila je da mljekari iz BiH neće moći da plasiraju mlijeko i mliječne proizvode na tržište EU do 16. septembra, kada će to pitanje razmatrati nadležna sekcija Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja.

Komentari / 0

Ostavite komentar