Мото ГП: Роси покорио “Силверстон”, Маркесу измиче титула!

Возач Јамахе Валентино Роси тријумфовао је на Великој награди Британије, 12. трци сезоне у краљевској класи Мото ГП шампионата, воженој по киши.

Остали спортови 30.08.2015 | 18:20
Мото ГП: Роси покорио “Силверстон”, Маркесу измиче титула!

‘Доктор’ је први пут у каријери славио на “Силверстону” и тако дошао до четврте победе у овогодишњем шампионату, а 112. у каријери.

Друго место, са три секунде заостатка, заузео је возач Прамак Дукатија Данило Петручи, којем је то највећи успех каријере, док је трећи био Андреа Довициозо на Дукатију.

Бранилац титуле Марк Маркес није успео да заврши трку, пошто је излетео са стазе осам кругова пре циља, док је Росијев највећи конкурент у борби за титулу Хорхе Лоренцо био четврти.

Роси је, иначе, седам пута славио на Великој награди Британије, али је тада домаћин трке био “Донингтон”. Откако је пребачена на “Силверстон” 2010. године, најбољи резултат било му је треће место прошле сезоне.

Трка за Велику награду Британије пружила је много узбуђења, а упркос променљивим условима организатори нису прво прогласили кишном пре старта. Због тога су возачи нормално кренули у круг за загревање, да би продужили у бокс јер је киша почела да пада, па је на стази истакнута црвена заставица.

Иако од почетка тркачког викенда никако није успевао да пронађе прави ритам, Росију је то пошло за руком када је киша почела да пада. Колико је одлучан у намери да први пут у каријери слави на “Силверстону” видело се током загревања, а после одличног старта успео је да уђе у борбу са Лоренцом и Маркесом.

Већ у другом кругу Роси је преузео вођство и није га испуштао до циља. Маркес је једини успео да се задржи уз ‘Доктора’, док је Лоренцо губио време, а тако је изгубио и место на подијуму. Актуелни шампион је пажљиво чекао тренутак када ће да нападне, а баш када се чинило да ће то учинити, проклизао је и излетео са стазе. До краја сезоне остало је шест трка, али може да се деси да је то био тренутак када је испустио титулу.

Роси је до краја возио мирно, а у међувремену Петручи и Довициозо су успели да се пробију поред Лоренца, који је спасао своју трку тиме што је претекао другог возача Репсол Хонде Данија Педросу у борби за четврто место. Педроса је кроз циљ прошао као петопласирани, испред возача Марк ВДС Хонде Скота Рединга и Бредлија Смита на Јамахи екипе Тхе 3. Прву десеторицу комплетирали су возач Дукатија Андреа Јаноне, Алеш Еспаргаро на Сузукију и возач Сузукија Алваро Баутиста.
Пред последњих шест трка сезоне Роси држи чело генералног пласмана са 236 бодова, 12 више од Лоренца, док је Маркес трећи са 159.

Овогодишњи Мото ГП шампионат наставља се Великом наградом Сан Марина на стази “Марко Симончели” у Мизану 13. септембра.

Коментари / 0

Оставите коментар