Чутура: Није трагедија ако Србија не узме медаљу!

Прослављени хрватски кошаркаш за "Вице" процењује изгледе Србије на Еуробаскету и ко су фаворити за титулу.

Кошарка 30.08.2015 | 13:40
Чутура: Није трагедија ако Србија не узме медаљу!

Да је кошарка филм, Зоран Чутура (53) би током 80-их био стални добитник Оскара за споредну улогу, како у Цибони, тако и у репрезентацији Југославије.

Са "цибосима" је два пута био шампион Европе и два пута освајач Купа победника купова, док са "плавима" има светско и европско злато, олимпијску бронзу и светску бронзу.

По завршетку каријере дуго је радио као новинар, али у интервјуу за портал "Вице" каже да сада пише само повремено, јер је то "затупљујући и крвави рад, у којем могу само изгубити старе пријатеље, не стичући нове".

Говорећи о репрезентацији Србије и њеним изгледима за успех на Европском првенству, пошао је од селектора Александра Ђорђевића, који му је био ривал у годинама пред распад СФР Југославије.

"Као предводник екипа у којима је играо и као човек са израженом дозом самопоуздања, на неки начин је био предодређен да једног лепог дана буде и одличан тренер. Има здраве резоне са којима се углавном слажем, прави човек на правом месту. Е, сад, хоће ли Србија поновити прошлогодишњи успјех са Светског првенства? Могуће је, али није реално", каже Чутура.

Зашто?

"Сребро Србије на СП назваћу онако како сам га назвао и тада - апсолутном сензацијом. Србија је на том путу подерала и Бразил и Француску, селекције објективно јаче од ње, након што су се 'провукли' кроз прву фазу турнира. Мислим да су имали добру хемију, расли су кроз такмичење, а кључном бих назвао улогу ветерана Ненада Крстића, који је (про)играо у другој фази, а и играчи и стручни штаб су имали стрпљења да га сачекају".

Хоће ли се такве околности поновити?

"Ако се и не понове, неће се догодити ништа трагично за српску кошарку, јер имају солидну, релативно младу и атлетски врло потентну селекцију, која има право да претендује на сталне јурише према високом пласману. Некад ће се ти пласмани реализовати, а некад неће. Уосталом, две последње медаље Србија је освојила када се томе мало ко надао - 2009 и 2014. Далеко је то од континуитета какав имају Французи и Шпанци", подсећа Чутура.

Он сматра да су управо Француска (домаћин завршнице) и Шпанија (иако ослабљена) први фаворити Еуробаскета.

"Таква је подела снага у европској кошарци већ доста дуго. Следи велика група селекција изједначених квалитетом, које имају право да претендују на једну преосталу медаљу и додатне олимпијске квалификације - Србија, Грчка, Литванија, Хрватска, Турска, Русија, Италија, Немачка... А онда иде група репрезентација које одређеног дана могу да загорчају живот сваком фавориту, али не могу да праве изненађења у континуитету".

Коментари / 0

Оставите коментар