Сагласност о условима за примирје у Украјини

Француска, Њемачка и Русија подржавају планове за успостављање потпуног прекида ватре на истоку Украјине од 1. септембра, саопштено је данас из француског предсједништва.

Свијет 29.08.2015 | 19:40
Сагласност о условима за примирје у Украјини

Представници ОЕБС-а и представници профедералних снага саопштили су раније да су Украјина и профедералне снаге 26. августа постигли сагласност за окончање свих кршења примирја од 1. септембра.

У саопштењу из канцеларије француског предсједника Франсоа Оланда, наводи се да се он, послије телефонског разговора, такође сагласио са њемачким канцеларом Ангелом Меркел и руским предсједником Владимиром Путином да ће бити корисно у наредним седмицама одржати самит са украјинским предсједником Петром Порошенком.

Лидери снажно подржавају позив за потпуни прекид ватре од 1. септембра. Они су нагласили да је поштовање прекида ватре неопходно с обзиром на ситуацију цивила на истоку Украјине, истиче се у саопштењу.

Двије стране су се у фебруару сагласиле са успостављањем прекида ватре на истоку Украјине, паралелно са политичким процесом, укључујући и планове за одржавање локалних избора и установљавање посебног самоуправног статуса за регионе Доњецк и Луганск.

Међутим, спорадични сукоби између зараћених страна нарушавају постигнути договор. Обје стране оптужују једна другу за кршења примирја.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

29.08.2015 19:40

Као да се нешто питају Меркел и Оланд. Биће како тата каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2015 20:42

Прије би се рекло да га је господа присилила на договор тј. завртањем руку.

Name

стане

29.08.2015 20:44

Да.