Saglasnost o uslovima za primirje u Ukrajini

Francuska, Njemačka i Rusija podržavaju planove za uspostavljanje potpunog prekida vatre na istoku Ukrajine od 1. septembra, saopšteno je danas iz francuskog predsjedništva.

Svijet 29.08.2015 | 19:40
Saglasnost o uslovima za primirje u Ukrajini

Predstavnici OEBS-a i predstavnici profederalnih snaga saopštili su ranije da su Ukrajina i profederalne snage 26. avgusta postigli saglasnost za okončanje svih kršenja primirja od 1. septembra.

U saopštenju iz kancelarije francuskog predsjednika Fransoa Olanda, navodi se da se on, poslije telefonskog razgovora, takođe saglasio sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da će biti korisno u narednim sedmicama održati samit sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Lideri snažno podržavaju poziv za potpuni prekid vatre od 1. septembra. Oni su naglasili da je poštovanje prekida vatre neophodno s obzirom na situaciju civila na istoku Ukrajine, ističe se u saopštenju.

Dvije strane su se u februaru saglasile sa uspostavljanjem prekida vatre na istoku Ukrajine, paralelno sa političkim procesom, uključujući i planove za održavanje lokalnih izbora i ustanovljavanje posebnog samoupravnog statusa za regione Donjeck i Lugansk.

Međutim, sporadični sukobi između zaraćenih strana narušavaju postignuti dogovor. Obje strane optužuju jedna drugu za kršenja primirja.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

29.08.2015 19:40

Kao da se nešto pitaju Merkel i Oland. Biće kako tata kaže.

ODGOVORITE
Name

Re

29.08.2015 20:42

Prije bi se reklo da ga je gospoda prisilila na dogovor tj. zavrtanjem ruku.

Name

stane

29.08.2015 20:44

Da.