Видео сјећања - Патрик Клајверт!

Након што Ајакс није успео да купи Роналда тренер Луј ван Гал одлучио је да га пребаци у први тим у лето 1994. Изјавом „Они имају Роналда, а ми Клајверта“ почела је једна велика каријера...

Фудбал 29.08.2015 | 23:45
Видео сјећања - Патрик Клајверт!

Био је све, само не типичан холандски нападач. Једноставно, тако није обучаван. Увек је чекао лепу асистенцију саиграча, никада није пуцао из даљине, а камоли покушавао да претрчи два дефанзивца с лоптом. То код Клајверта нисмо могли да видимо. Није погађао ни из изгледних прилика, често их је машио, вероватно јер свако може да постигне гол из лаке шансе. Само прави нападачи дају голове ни из чега, и то је било оно у чему је Холанђанин био прави цар. Геније.

Патрик је научио да игра фудбал на улици. Већи део детињства провео је на школском игралишту у Нардермерштрату, предграђу Амстердама, где је играо фудбал с другом децом, међу којом је био и Едгар Давидс. Наступао је годину дана и за локални клуб Шелингвуде, где је импресионирао бројем голова које је постигао.

У седмој години Тони Бруинс Слот сакутирао га је за чувену Ајаксову академију. Ову реномирану институцију, у коју се пробијају само најталентованија деца, Клајверт је прошао с лакоћом. У првој сезони борио се за место са Нванквом Кануом и Роналдом де Буром за позицију центарфора. До тада је, углавном, играо у везном реду, иза нападача. Клајверт је одиграо 25 утакмица у којима је постигао 18 голова и видело се да има таленат.

Након што Ајакс није успео да купи Роналда (који је прешао из Крузеира у ПСВ) тренер Луј ван Гал одлучио је да га пребаци у први тим у лето 1994. Изјавом „Они имају Роналда, а ми Клајверта“, показао је одмах да верује у њега. Млади Патрик брзо се уклопио с плејадом талентованих фудбалера као што су били Седорф, Овермарс и Давидс, па Ван дер Сар, Литманен, браћа Де Бур, а били су ту и искусни Дани Блинд и Франк Рајкард. Патриков задатак те прве професионалне сезоне био је да замени Швеђанина Стефана Петерсона, који се вратио у домовину тог лета.

Клајверт је дебитовао за Ајакс 21. Августа 1994. у финалу Суперкупа против Фајенорда. Одмах је погодио на првом мечу, било је 3:0 за Копљанике, а Патрик је био тај који је поставио коначни резултат на мечу и освојио већ на дебију први велики трофеј у каријери.

Овакав пелцер касније га је учинио најбољим Ајаксовим стрелцем. У холандској Ередивизији само је чувени Зуба могао да постигне више голова од њега, па је постао познатији од Патрика. Ипак, Клајверт је освојио све значајне награде у тамошњој лиги, па и шампионску титулу с Ајаксом без пораза. Занимљиво, у Купу Холандије играо је само за други тим Копљаника, којем је помогао да дође до четвртфинала.

Ипак, врхунац његове незаборавне сезоне било је финале Лиге шампиона против браниоца титуле Милана. Начин на који је Ајакс стигао до тог меча био је импресиван. Две победе у групној фази над освајачем из 1994. године и затим разваљивање Бајерна од 5:2, налепша су сећања из тог непобедивог похода до финала. У финалу у Бечу заменио је Литманена у 69. минуту и постигао победоносни гол у 85. минуту! Каква сезона…

Током сезоне 1995/1996 Ајакс је наставио с импресивним фудбалом, а Клајверт је као део тог јаког тима проглашен за најталентованијег холандског младог фудбалера, што је била круна прве перофесионалне сезоне у дресу Копљаника. Ајакс је опет освојио Суперкуп и опет је, као пре годину дана, тукао Фајенорд у финалу. Та утакмица је отишла у продужетак, било је 1:1, а тамо је Клајверт с пенала донео Ајаксу нови трофеј, а уједно је најавио поход и на Суперкуп Европе. Шампиона континента је у двомечу финала чекала Сарагоса, победник Купа купова, а након што је у првом мечу постигао гол за изједначење и добар резултат пред реванш (1:1), Клајверт је у реваншу у Амстердаму био део тима који је са 4:0 почистио Шпанце.

Заиста, те 1995. године, Ајакс је себе с правом звао најбољим тимом на свету, јер је у финалу Интерконтиненталног купа савладао на пенале бразилски Гремио. Патрик је тада промашио пенал, али је холандски тим на крају славио победу.

Титула у Холандији одбрањена је 1996. године, а нападач је другу сезону окончао са 15 голова и седам асистенција. У Лиги шампиона постигао је пет голова, а најбоље издање Ајакса уследило је против Реал Мадрида који су предводиле звезде попут Јера, Редонда, Раула… Клајверт и Литманен су тада постигли по два гола од којих су два поништена и то грешком судија, а пречка је спречила да Ајакс слави с три разлике. На крају, било је само 2:0 за Копљанике и тај меч у Мадриду сматра се врхунцем генерације Ајаксових беба, које су чак по завршетка утакмице добиле вишеминутне овације навијача Реала.

Амстердамски тим је дошао до новог финала Лиге шампиона у којем је поражен од Јувентуса (4:2) након драматичне пенал-завршнице, а ко зна какав би исход био да је Клајверт био спреман за тај меч. Због повреде колена и операције, Патрик је пропустио финиш сезоне, а улазак на терен у другом полувремену Ајаксу није донео ништа.

Пораз у финалу Лиге шампиона, па каснији порази у Суперкупу и Купу Холандије, четврто место у шампионату, све усезони 1996/1997 представљали су разочаравајућу сезону за Клајверта, коју је окончао без иједног освојеног индивидуалног признања. Клајвертова форма је пала, изгубио је поштовање, не само у Амстердаму, већ и у Холандији. Било је време за промену…

У лето 1997. придружио се Давидсу и Рајзигеру, који су напустили Ајакс сезону раније. Још један саиграч Винстон Богарде прешао је у Милан тог лета, а осим познатих лица која су га чекала у Италији, разлог за трансфер била је и чињеница да су се у том клубу прославили његови идоли из детињства Марко ван Бастен и Франк Рајкард, па је Клајверт желео да следи њихов пример. Али тада 21-годишњи нападач није се најбоље снашао у Серији А, иако је имао добар деби – постигао је импресиван гол на „трофеју Берлускони”. Милан је сезону завршио тек на десетом месту, а Клајверт се потпуно уклопио у сивило и није испунио очекивања.

Након Светског првенства у Француској 1998, ствари су се потпуно преокренуле. Милан је отпустио Фабија Капела, стигао је Алберто Закерони, а у предсезони Клајверт је импресионирао и, упркос доласку немачке звезде Оливера Бирофа, изгледало је да се Холанђанин поново буди. Тог лета Клајверт је имао позиве Манчестер Јунајтеда и Арсенала, али је учитељ из Ајакса Луј ван Гал сео у авион, дошао у Милано и лично га убедио да му се придружи у Барселони, и то сат времена пре истека прелазног рока. Каталонски тим је платио 15.000.000 евра за долазак Холанђанина.

Након што се поново нашао у истом тиму с Ван Галом, Клајверт је наишао на препреке у прилагођавању новој средини, иако је био стандардан у првом тиму тадашњег првака Шпаније, где је избацио из конкуренције Сонија Андерсона. С техником, физичком снагом и талентом, Клајверт је постао јак у тандему с Бразилцем Ривалдом: годинама су заједно били успешни, а у првој сезони Клајверт је забележио 15 голова и 16 асистенција за Барсу.

С овим учинком показао се као значајан део продуктивне екипе која је постигла 87 голова и убедљиво стигла до шампионске титуле са 11 бодова предности испред мадридског Реала. Клајверт је брзо постао један од најпопуларнијих фудбалера Барселоне, иако није учестововао те сезоне (1998/1999) у Лиги шампиона, јер је касно пријављен за европска такмичења.

У сезони 1999/2000 на стоту годишњицу од оснивања Барселоне, Клајверту је припала част да обуче деветку овог клуба и добије статус првог нападача. Сезона је почела утакмицом Суперкупа против Валенсије, на којој је Холанђанин два пута главом матирао Кањизареса, што опет није било довољно за тријумф на крају. У Примери је те сезоне постигао 15 голова уз 12 асистенција, а то је успео са девет утакмица мање него годину пре, што је доказ чистог квалитета Холанђанина. После две године одсуства играо је у Лиги шампиона, где је постигао незабораван гол на утакмици с Портом, лоб левом ногом који се и данас препричава.

Барса је те сезоне стигла до полуфинала Лиге шампиона, а остала је и без титуле у Примери, па је дошло до курцшлуса и смене Луја ван Гала. И председник Нуњез који је отерао Холанђанина с кормила је напустио клуб, а Ђоан Гашпар, нови челник Барсе, променио је финансијску ситуацију у клубу. Барса и њен тим су пролазили у том периоду кроз страшну транзицију и промене, а ти резови нису заобишли ни Клајверта.

Патрик је чак прихватио смањење плате за половину, али га је Барса свеједно ставила на трансфер-листу. Желела је да се отараси многих играча, а Холанђанин је био управо један од њих, упркос томе што је био у најбољим фудбалским годинама. По клаузули коју је имао у уговору, могао је да оде за обештећење од 1.800.000 евра, али је Барса одлучила да га отпусти. Тако је Клајверт три године касније напустио престоницу Каталоније као најбољи стрелац клуба још од педесетих година прошлог века.

Сезона 2003/2004 донела је велики преокрет за Холанђанина. Након година диктатуре под Гашпаром и седења на клупи, нови Управни одбор који је предводио Ђоан Лапорта морао је да надокнади велике дугове и реконструише тим. Стигао је нови тренер Франк Рајкард, коме је то био трећи пут да сарађује с Клајвертом. Али Патрик није могао да се покаже пред некадашњим саиграчем, који га је често форсирао као лажну деветку. У Примери је те сезоне постигао само осам голова и два пута је погађао у Купу УЕФА, на три утакмице. У јануару 2004. доживео је тешку повреду лигамената, која му је у потпуности уништила колено и били су му потребни месеци да се врати на терен.

Баш у том тренутку, као за инат, Барселона је почела да игра боље, са Савиолом и новајлијом Роналдињом у шпицу. Клајверт није успео да се врати у први тим када се опоравио, а имао је и проблем да су навијачи почели да га вређају и звижде му као што су то чинили и осталим холандским играчима. Тим потезима јасно су му ставили до знања да им више није потребан, и Клајверт је био спреман за нови изазов. Његова плата била је превелики терет за Барселону, постојала је обострана жеља за растанком.

С обзиром на то да је Клајверт одувек желео да игра у Премијер лиги, изабрао је Њукасл у који се преселио као слободан играч у лето 2004. Иако је председник Шепард био тај који га је довео, менаџер Боби Робсон веровао је у Холанђанина. Видео га је као наследника легендарног Алана Ширера у догледно време, али је отпуштен после само неколико утакмица и његова замена на клупи Грејем Сунес није имао исто мишљење о овом елегантном нападачу. Увек је волео шибаџије, као што је Стивен Кар кога је довео из Тотенхема.

Нису му Свраке продужиле уговор, па је одабрао у лето 2005. повратак у Шпанију, у редове Валенсије, где није успео да направи ништа нарочито. Повреда колена поново је била кобна по холандског нападача, па је морао после само годину дана да потражи нови тим. Вратио се у домовину, али не у Ајакс, већ у редове великог ривала ПСВ-а. Као времешни нападач помирио се с улогом резервног шпица, а за годину дана помогао је Филипсовцима да освоје титулу у сезони 2006/2007. Нису му у Ајндховену опростили што је одбио да прослави гол дат Ајаксу у дербију те сезоне, па су му се захвалили на сарадњи. Последњи покушај старог лава да учини нешто био је одлазак у Лил.

И у Француској је провео годину дана, више делећи лекције младим нападачима, а након четири постигнута гола у сезони 2007/2008 решио је да остави фудбал и посвети се новим изазовима, пре свега тренерском послу, али и пецању једном од омиљених хобија.

Наравно, у време док му је текла клупска каријера, Клајверт је бележио и солидне репрезентативне наступе за Холандију. Није му увек било лепо, имао је конфликте са селектором и навијачима, али је успео да постигне неколико незаборавних голова и допринесе успесима Орања. У периоду од 1996. до 1998. Гус Хидинк га је ређе звао у национални тим, посебно након тврдњи да је Патрик учествовао у силовању једне девојке. Тај период личних проблема, поклопио се с повредама и лошим партијама у Милану, али их је, као сваки ас, Клајверт брзо пребродио.

Због повреде, на ЕУРО 1996 у Енглеској имао је епизодну улогу, али га се сећамо с Мундијала у Француској две године касније, где је предводио напад свог националног тима, који је тада стигао до полуфинала. Холандија је у осмини финала савладала Југославију, када је Мијатовић погодио пречку с пенала, а иако га на тој утакмици није било у тиму, касније је Патрик био убојит. На тренинзима је убедио Хидинка да заслужује шансу, па је у четвртфиналу дао гол Аргентини, а погодио је и против Бразила главом за изједначење, иако је Холандија на корак од финала поклекла после продужетака и пенала.

Круна играња за репрезентацију у каријери Патрика Клајверта уследила је на ЕУРО 2000, који се одржавао управо у Холандији. Постигао је хет-трик у незаборавном четвртфиналу против Југославије (6:1), а иако су му првобитно приписана четири гола, Клајверт је признао да је један заправо био аутогол Дејана Говедарице, па је остао на три. Да је имао четири на конту, био би први фудбалер у историји европских првенстава који је дао четири гола на једном мечу…

Потом је дошло полуфинале с Италијом и велико разочарање за Клајверта и Холанђане. Тим Франка Рајкарда поново је изгубио на пенале (као на СП у Француској), а оно што посебно боли јесте чињеница да су промашили два једанаестерца у регуларном делу утакмице. Сјајни Франаческо Толдо одбранио је шут Франка де Бура, док је Клајверт погодио стативу с беле тачке. У пенал серији Холанђани су били непрецизни три пута, па су понижени и разочарани напустили Амстердам.

Холанђани се нису пласирали на Мундијал у Јапану и Јужној Кореји 2002, али се Клајверт потом нашао у холандском тиму који је наступао на ЕУРО 2004 у Португалији, а чак је добио и чувену „деветку”. Ипак, ништа значајно није урадио, јер није ни играо, иако је његова селекција под вођством Дика Адвоката опет стигла до полуфинала. То је, уједно, био и крај успеха за Клајверта у националном тиму, јер га Ван Бастен након тога није звао у квалификације за Мундијал у Немачкој 2006. године.

Патрик Клајверт је био једно време водећи холандски стрелац са 40 голова у националном тиму, пре него што га је 2013. године на тој листи престигао Робин ван Перси.

Већ док је завршавао каријеру, у лето 2008. Клајверт се увелико посветио будућности. У априлу је кренуо на предавања за тренерску лиценцу и врло брзо је почео да ради као тренер у стручном штабу АЗ Алкамара. У јануару 2010. Патрик је постао асистент у стручном штабу аустралијског Бризбејна, али се тамо задржао свега пола године, пре него што се вратио у Холандију и постао тренер у стручном штабу НЕЦ Најмехена.

У сезони 2011/2012 Клајверт је преузео млади тим Твентеа, који је одвео до шампионске титуле у јакој конкуренцији Ајакса, Фајенорда и ПСВ-а и ту се видело да има тренерски ген. Била је то препорука другом оцу Лују ван Галу да га доведе у свој стручни штаб селекције Холандије, па је Клајверт био део екипе која је стигла до трећег места на Мундијалу у Бразилу 2014. године. Занимљиво, Ван Гал га је желео тог лета са собом и у стручном штабу Манчестер Јуњатеда који је преузео, али је Клајверт одлучио да проба сам нешто да уради.

Дочекао је шансу и у марту 2015. године започео је озбиљан самостални пројекат који ће, ако успе, бити вероватно један од највећих фудбалских подвига свих времена. Клајверт је постао селектор Курасаа, острвске државе у Јужном карипском мору, одакле му је родом мајка. Ова мала репрезентација, која никада није играла на Мундијалима, покушава да се домогне СП у Русији 2018. године, а већ је прошла две квалификационе рунде у којима је елиминисала Монсерат и Кубу. Следећи ривал биће им фаворизовани Ел Салвадор и ти мечеви показаће има ли Клајверт моћ и знање да прослави једну малу карипску земљу, чију репрезентацију чине углавном фудбалери из холандских клубова.

Занимљиво, док Патрик гради свој тренерски пут, један нови Клајверт стасава у Ајаксу. Његов син Џастин игра сјајно за млади тим Копљаника и изгледа да неће проћи још много времена док на фудбалском терену не угледамо новог Клајверта. Ипак, Џастин ће имати врашки тежак посао да надмаши свог феноменалног оца, који је головима и потезима обележио једну лепу епоху светског фудбала на преласку у нови век.

Коментари / 0

Оставите коментар