Ђаковица: Албанци пробили кордон полиције

Група незадовољних Албанаца пробила полицијски кордон у Ђаковици, бацајући петарде и гађајући полицију црвеном фарбом. Јаке полицијске снаге осигуравале су расељене Србе који су дошли у Ђаковицу да обиљеже славу.

Србија 28.08.2015 | 15:25
Ђаковица: Албанци пробили кордон полиције

Поводом посјете расељених Срба из Ђаковице, који су у православној цркви обиљежили славу Успења Пресвете Богородице, протестовала је група незадовољних Албанаца.

Окупљени су на кратко пробили полицијски кордон, уз детонације петади, гађајући полицију црвеном фарбом.

Полиција је употријебила сузавац и спријечила их да се приближе расељенима када су аутобусима излазили из црквеног дворишта.

Полиција је ухапсила једну особу. Окупљени су узвикивали "Србија не може да прође", истичући транспарент "Нема помирења без правде".

Након краћег времена окупљени Албанци су се разишли. Расељени из Ђаковице су безбједно, уз јаку полицијску пратњу, напустили тај град и упутили се према Високим Дечанима.

Прије данашње посјете расељенима из Ђаковице је је у неколико наврата било забрањивано да посете градску цркву.

Почетком године, за Божић, расељени из Ђаковице су дошли у град, али су због протеста Албанаца и напада каменицама на аутобус, одустали од посјете цркви.

Градоначелница Ђаковице Мимоза Кусари Љиља изјавила да су предузете све мјере да данашња посјета расељених протекне мирно.

Уз велико полицијско обезбјеђење расељени Срби из Ђаковице стигли су у тај град, на прославу црквене славе Успења Пресвете Богородице.

Расељени којима је у неколико наврата било забрањивано да поскете цркву у Ђаковици, стигли су у три аутобуса из више мкеста на Косову и централне Србије.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар