Đakovica: Albanci probili kordon policije

Grupa nezadovoljnih Albanaca probila policijski kordon u Đakovici, bacajući petarde i gađajući policiju crvenom farbom. Jake policijske snage osiguravale su raseljene Srbe koji su došli u Đakovicu da obilježe slavu.

Srbija 28.08.2015 | 15:25
Đakovica: Albanci probili kordon policije

Povodom posjete raseljenih Srba iz Đakovice, koji su u pravoslavnoj crkvi obilježili slavu Uspenja Presvete Bogorodice, protestovala je grupa nezadovoljnih Albanaca.

Okupljeni su na kratko probili policijski kordon, uz detonacije petadi, gađajući policiju crvenom farbom.

Policija je upotrijebila suzavac i spriječila ih da se približe raseljenima kada su autobusima izlazili iz crkvenog dvorišta.

Policija je uhapsila jednu osobu. Okupljeni su uzvikivali "Srbija ne može da prođe", ističući transparent "Nema pomirenja bez pravde".

Nakon kraćeg vremena okupljeni Albanci su se razišli. Raseljeni iz Đakovice su bezbjedno, uz jaku policijsku pratnju, napustili taj grad i uputili se prema Visokim Dečanima.

Prije današnje posjete raseljenima iz Đakovice je je u nekoliko navrata bilo zabranjivano da posete gradsku crkvu.

Početkom godine, za Božić, raseljeni iz Đakovice su došli u grad, ali su zbog protesta Albanaca i napada kamenicama na autobus, odustali od posjete crkvi.

Gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Ljilja izjavila da su preduzete sve mjere da današnja posjeta raseljenih protekne mirno.

Uz veliko policijsko obezbjeđenje raseljeni Srbi iz Đakovice stigli su u taj grad, na proslavu crkvene slave Uspenja Presvete Bogorodice.

Raseljeni kojima je u nekoliko navrata bilo zabranjivano da poskete crkvu u Đakovici, stigli su u tri autobusa iz više mkesta na Kosovu i centralne Srbije.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar