Рајковићеве рукавице су велике, али Звезду има ко да чува!

Тренер голмана црвено-белих Срђан Максимовић тврди да и после трансфера Рајковића клуб са Маракане не мора да брине за будућност када је реч о голманима.

Фудбал 29.08.2015 | 14:30
Рајковићеве рукавице су велике, али Звезду има ко да чува!

Одлазак најбољег младог голмана на свету, и то још у завршници летњег прелазног рока, био би ударац и за много богатије средине од Црвене звезде. Међутим, колико год у првом тренутку били разочарани трансфером Предрага Рајковића у израелски Макаби навијачи српског вицешампиона могу да буду донекле спокојни, јер Звезду у наредном периоду има ко да чува.

Први избор Миодрага Грофа Божовића у наставку првенства биће искусни Дамир Кахриман, али иза сенке некада најбоље младог голмана Европе (2007.године) крије се неколико младића који имају озбиљну шансу да у ближој перспективи постану „Рајковићи“ после Рајковића.

Ако негде Звезда има вишка квалитета у снагама које долазе онда је то на гол црти, у момцима који стасавају у тренерској радионици Срђана Максимовића. Први до Кахримана је момак рођен 1996.године, светски шампион са Новог Зеланда Филип Манојловић. Али ту није крај: шансу чекају опорављени Тркуља, те још голобради Јован Вићић и Александар Станковић.
„Ако Рајковић буде отишао, јер ништа није завшено док се не потпише, Црвена звезда не мора да брине за голмане у наредних пет година. Најмање пет година! Све је то системски рађено, јер је моја идеја одувек била да Звезда не мора да купује голмана. Поред искусног Кахримана имамо тројицу изданака Звездине школе фудбала. То су Филип Манојловић, затим годину дана млађи Јован Вићић и момак рођен 1998.године Александар Станковић. Наравно, не смемо да заборавимо ни Тркуљу који се враћа после повреде“, поручује тренер голмана Црвене звезде Срђан Максимовић.

КАХРИМАН ЈЕ ИСКУСАН, МАНОЈЛОВИЋ ЈЕ НОВИ РАЈКОВИЋ

Јавност много тога зна о Дамиру Кахриману. Био је узданица младе репрезентације Србије током селекторског мандата Мирослава Ђукића. Скупљао је у Војводини, Јавору, Коњи и украјинској Таврији. Од дана када је задужио опрему Црвене звезде био је генератор добре атмосфере без обзира што је био у дебелој сенци Рајковића.
„Сви знају Дамирове квалитете. Оно што је посебно важно за нас је да су Манојловић, Вићић и Станковић први голмани репрезентативних селекција. Направили смо низ и систем, све је то плански рађено. Држали смо се и старог начела да после омладинског стажа голмане уступамо на двојну регистрацију. Тако је Манојловић већ почео да брани за Бежанију, док је Вићић у Полету. Наравно, они су тренирали са нама, тако да су у систему. Ништа нису изгубили, јер су имали такмичарске утакмице“, јасан је Максимовић.

Оно што учитељ Звездиних голмана није желео да потенцира је да поменути Филип Манојловић има све предуслове да за две или три године засени трансфер Предрага Рајковића у Макаби. Они који га познају из омладинских дана упоређују га са Словенцем Самиром Хандановићем, апострофирајући његове атлетске способности. Широј јавности упао је у очи током Мундијалита на Новом Зеланду, где је био конкурент Рајковићу и Вањи Милинковићу Савићу. Добио је шансу на недавном пријатељском мечу против Мородовије и истакао се одбрањеним пенале.

Дакле, има потенцијал да се надограђује, стасава уз Кахримана, и Звезди донесе новац као Рајковић. Иначе, извесним трансфером Рајковића у Макаби оборен је клупски рекорд када су голмани у питању. Нант је 2006.године платио Стојковића 2.500.000 евра, док ћер шампион Израела за услуге рођеног Неготинца изборајати пола милиона више.

Коментари / 0

Оставите коментар