Rajkovićeve rukavice su velike, ali Zvezdu ima ko da čuva!

Trener golmana crveno-belih Srđan Maksimović tvrdi da i posle transfera Rajkovića klub sa Marakane ne mora da brine za budućnost kada je reč o golmanima.

Fudbal 29.08.2015 | 14:30
Rajkovićeve rukavice su velike, ali Zvezdu ima ko da čuva!

Odlazak najboljeg mladog golmana na svetu, i to još u završnici letnjeg prelaznog roka, bio bi udarac i za mnogo bogatije sredine od Crvene zvezde. Međutim, koliko god u prvom trenutku bili razočarani transferom Predraga Rajkovića u izraelski Makabi navijači srpskog vicešampiona mogu da budu donekle spokojni, jer Zvezdu u narednom periodu ima ko da čuva.

Prvi izbor Miodraga Grofa Božovića u nastavku prvenstva biće iskusni Damir Kahriman, ali iza senke nekada najbolje mladog golmana Evrope (2007.godine) krije se nekoliko mladića koji imaju ozbiljnu šansu da u bližoj perspektivi postanu „Rajkovići“ posle Rajkovića.

Ako negde Zvezda ima viška kvaliteta u snagama koje dolaze onda je to na gol crti, u momcima koji stasavaju u trenerskoj radionici Srđana Maksimovića. Prvi do Kahrimana je momak rođen 1996.godine, svetski šampion sa Novog Zelanda Filip Manojlović. Ali tu nije kraj: šansu čekaju oporavljeni Trkulja, te još golobradi Jovan Vićić i Aleksandar Stanković.
„Ako Rajković bude otišao, jer ništa nije zavšeno dok se ne potpiše, Crvena zvezda ne mora da brine za golmane u narednih pet godina. Najmanje pet godina! Sve je to sistemski rađeno, jer je moja ideja oduvek bila da Zvezda ne mora da kupuje golmana. Pored iskusnog Kahrimana imamo trojicu izdanaka Zvezdine škole fudbala. To su Filip Manojlović, zatim godinu dana mlađi Jovan Vićić i momak rođen 1998.godine Aleksandar Stanković. Naravno, ne smemo da zaboravimo ni Trkulju koji se vraća posle povrede“, poručuje trener golmana Crvene zvezde Srđan Maksimović.

KAHRIMAN JE ISKUSAN, MANOJLOVIĆ JE NOVI RAJKOVIĆ

Javnost mnogo toga zna o Damiru Kahrimanu. Bio je uzdanica mlade reprezentacije Srbije tokom selektorskog mandata Miroslava Đukića. Skupljao je u Vojvodini, Javoru, Konji i ukrajinskoj Tavriji. Od dana kada je zadužio opremu Crvene zvezde bio je generator dobre atmosfere bez obzira što je bio u debeloj senci Rajkovića.
„Svi znaju Damirove kvalitete. Ono što je posebno važno za nas je da su Manojlović, Vićić i Stanković prvi golmani reprezentativnih selekcija. Napravili smo niz i sistem, sve je to planski rađeno. Držali smo se i starog načela da posle omladinskog staža golmane ustupamo na dvojnu registraciju. Tako je Manojlović već počeo da brani za Bežaniju, dok je Vićić u Poletu. Naravno, oni su trenirali sa nama, tako da su u sistemu. Ništa nisu izgubili, jer su imali takmičarske utakmice“, jasan je Maksimović.

Ono što učitelj Zvezdinih golmana nije želeo da potencira je da pomenuti Filip Manojlović ima sve preduslove da za dve ili tri godine zaseni transfer Predraga Rajkovića u Makabi. Oni koji ga poznaju iz omladinskih dana upoređuju ga sa Slovencem Samirom Handanovićem, apostrofirajući njegove atletske sposobnosti. Široj javnosti upao je u oči tokom Mundijalita na Novom Zelandu, gde je bio konkurent Rajkoviću i Vanji Milinkoviću Saviću. Dobio je šansu na nedavnom prijateljskom meču protiv Morodovije i istakao se odbranjenim penale.

Dakle, ima potencijal da se nadograđuje, stasava uz Kahrimana, i Zvezdi donese novac kao Rajković. Inače, izvesnim transferom Rajkovića u Makabi oboren je klupski rekord kada su golmani u pitanju. Nant je 2006.godine platio Stojkovića 2.500.000 evra, dok ćer šampion Izraela za usluge rođenog Negotinca izborajati pola miliona više.

Komentari / 0

Ostavite komentar