У Међугорју дупло мање ходочасника

Број италијанских ходочасника који посјећују Међугорје смањио се за пола откада је папа Фрањо изразио сумње да се Госпа заиста указује у Херцеговини, пише Тхе Неw Yорк Тимес, чија је репортерка Елизабета Поволедо посјетила Међугорје.

Регион 28.08.2015 | 11:00
У Међугорју дупло мање ходочасника

"Каква год пресуда била, ово ишчекивање ствара стање несигурности за ходочаснике, а то утиче на сезону. Из тачке гледишта ланца снабдјевања ходочасницима, ради се о катастрофи", каже Санте Фриго, Италијан чија супруга у Међугорју ради као туристички водич за ходочаснике.

Папа против међугорских указања

Папа Фрањо је, подсјетимо, недавно најавио да ће резултати ватиканске истраге о феномену Међугорја ускоро бити објављени, преноси Индеx.хр. Објава коначне пресуде о томе признаје ли Ватикан међугорска указања очекује се врло скоро, а ако је судити према папиним недавним изјавама то би могао бити крај безбрижног живота за становнике овог херцеговачког мјеста које се задњих година обогатило на религијском туризму.

Наиме, папа се у више наврата јавно зезао с феноменом Међугорја па је тако поручивао да "Госпа није директор поштанске канцеларије који сваки дан шаље поруке", а његовог сарказма нису били поштеђени ни "визионари који нам могу рећи тачно какву ће им поруку Госпа послати данас у 16 сати".

Милион туриста годишње

Мит о указању Госпе у Међугорју настао је, подсјећамо, прије 34 године када је група од шестеро младих људи, према властитим тврдњама, видјела визију Дјевице Марије.

Троје од њих тврде да и даље имају указања, и то да им се Госпа указује готово сваки дан, обично у исто вријеме.

Међугорска указања кроз године су постала огроман бизнис: ово некад мало мјесто сачињено од камених кућа данас врви од хотела, ресторана и сувенирница.

Сваке године Међугорје посјети око милион људи, а главнину чине управо италијански ходочасници који због папиних поспрдних изјава у задње вријеме све чешће заобилазе Херцеговину.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

28.08.2015 09:58

ЗА ДЕСЕТ ДО ПЕТНАЕСТ ГОДИНА И ПАПА ФРАЊО ЋЕ ПРОМЈЕНИТИ СВОЈ СТАВ. НАУКА ЋЕ ДОКАЗАТИ ДА СЕ ИМАК ГОСПА ПОЈАВИЛА И ДА СЕ ПОЈАВЉУЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тип топ

28.08.2015 10:02

Дакле, дупло мање будала из Италије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма не

28.08.2015 10:38

Јуце сам била у лову на конзерве с гуласем. Куцна посјета је тразила то да би му давала послије инзулина- несто касиком, а да он мозе. Казе једна Пољакиња да сваку куну мора окренути сто пута па је потросити. То је то. Нема Запад висе пара за ходоцасца. Да, надјем конзерве дупло јефтиније али треба носити. Пријатан дан!

ОДГОВОРИТЕ