U Međugorju duplo manje hodočasnika

Broj italijanskih hodočasnika koji posjećuju Međugorje smanjio se za pola otkada je papa Franjo izrazio sumnje da se Gospa zaista ukazuje u Hercegovini, piše The New York Times, čija je reporterka Elizabeta Povoledo posjetila Međugorje.

Region 28.08.2015 | 11:00
U Međugorju duplo manje hodočasnika

"Kakva god presuda bila, ovo iščekivanje stvara stanje nesigurnosti za hodočasnike, a to utiče na sezonu. Iz tačke gledišta lanca snabdjevanja hodočasnicima, radi se o katastrofi", kaže Sante Frigo, Italijan čija supruga u Međugorju radi kao turistički vodič za hodočasnike.

Papa protiv međugorskih ukazanja

Papa Franjo je, podsjetimo, nedavno najavio da će rezultati vatikanske istrage o fenomenu Međugorja uskoro biti objavljeni, prenosi Index.hr. Objava konačne presude o tome priznaje li Vatikan međugorska ukazanja očekuje se vrlo skoro, a ako je suditi prema papinim nedavnim izjavama to bi mogao biti kraj bezbrižnog života za stanovnike ovog hercegovačkog mjesta koje se zadnjih godina obogatilo na religijskom turizmu.

Naime, papa se u više navrata javno zezao s fenomenom Međugorja pa je tako poručivao da "Gospa nije direktor poštanske kancelarije koji svaki dan šalje poruke", a njegovog sarkazma nisu bili pošteđeni ni "vizionari koji nam mogu reći tačno kakvu će im poruku Gospa poslati danas u 16 sati".

Milion turista godišnje

Mit o ukazanju Gospe u Međugorju nastao je, podsjećamo, prije 34 godine kada je grupa od šestero mladih ljudi, prema vlastitim tvrdnjama, vidjela viziju Djevice Marije.

Troje od njih tvrde da i dalje imaju ukazanja, i to da im se Gospa ukazuje gotovo svaki dan, obično u isto vrijeme.

Međugorska ukazanja kroz godine su postala ogroman biznis: ovo nekad malo mjesto sačinjeno od kamenih kuća danas vrvi od hotela, restorana i suvenirnica.

Svake godine Međugorje posjeti oko milion ljudi, a glavninu čine upravo italijanski hodočasnici koji zbog papinih posprdnih izjava u zadnje vrijeme sve češće zaobilaze Hercegovinu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

28.08.2015 09:58

ZA DESET DO PETNAEST GODINA I PAPA FRANJO ĆE PROMJENITI SVOJ STAV. NAUKA ĆE DOKAZATI DA SE IMAK GOSPA POJAVILA I DA SE POJAVLJUJE.

ODGOVORITE
Name

tip top

28.08.2015 10:02

Dakle, duplo manje budala iz Italije.

ODGOVORITE
Name

Ma ne

28.08.2015 10:38

Juce sam bila u lovu na konzerve s gulasem. Kucna posjeta je trazila to da bi mu davala poslije inzulina- nesto kasikom, a da on moze. Kaze jedna Poljakinja da svaku kunu mora okrenuti sto puta pa je potrositi. To je to. Nema Zapad vise para za hodocasca. Da, nadjem konzerve duplo jeftinije ali treba nositi. Prijatan dan!

ODGOVORITE