Лоши кредити Банке тешки више од 30 милиона КМ

У негативном ревизорском извештају о пословању Банке Српске за 2014. годину наводи се, између осталог, да је банка на крају прошле године потраживала 166,5 милиона КМ по пласираним кредитима.

Република Српска 28.08.2015 | 08:23
Лоши кредити Банке тешки више од 30 милиона КМ

Оно што је спорно су такозвани лоши кредити који прелазе износ од 30 милиона КМ, а за које морају постојати средства у резерви банке, која тренутно не постоје, а што директно угрожава опстанак банке.

Због тога је Агенција за банкарство Републике Српске и наложила хитну докапитализацију банке у року од 45 дана или ће банка отићи у ликвидацију.

Ревизори истичу да је руководство банке погрешно приказало и приход од камата на пласиране кредите у вредности од 2,3 милиона КМ за које је ревизор оценио да постоји велика вероватноћа да неће бити наплаћени, те да се не могу признати као приходи.

Надаље, ревизија је утврдила да Управа Банке није умањила вредност наплативости кредита у износу од 11,3 милиона КМ. Осим тога, клијенти банке су оспорили њена потраживања за пласмане у вредности од 2,4 милиона КМ, а ревизори су оценили да је због ненаплативости тих кредита Банка потценила своје расходе за близу два милиона КМ.

Негативно ревизорско мишљење уследило је и јер је руководство банке приказало да је у хартије од вредности у иностранству уложило 2,6 милиона КМ, али је ревизор утврдио да Банка Српске нема валидне доказе о власништву над тим хартијама због чега је требало да изврши смањење вредности улагања у комплетном износу.

Иако се против ње воде судски спорови у вредности 7,7 милиона КМ, банка је за спорове формирала резерву од само 138.000 КМ, наводе надаље ревизори.

ГУБИЦИ

Банка Српске је имала потраживања по пласманима од два правна лица од 13,7 милиона КМ којима су, према саопштењу Агенције за банкарство Српске од 23. децембра 2014, блокирани рачуни као неуредним дужницима Бобар банке. Исправка потраживања Банке по наведеним блокираним пласманима је 2,6 милиона КМ, упозорио је ревизор.

Банка је по прописима требала исправити потраживања у комплетном износу од 13,7 милиона, а не само 2,6 милиона, односно банка је требала приказати додатни минус од 11,1 милиона КМ.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

баш баш

28.08.2015 06:40

Ови клипани не знају рачунати него само на милионе. 5цм дебеле решетке ће их коначно зауставити.

ОДГОВОРИТЕ