Штете због суше у БиХ близу 800 милиона КМ

Овогодишња суша захватила је и већи дио БиХ, штете се још збрајају, а као посљедица се очекује знатно умањен принос и квалитет производа, али и повећање цијена како пољопривредних производа тако и свих других који су у вези с њима. Посавски кантон прогласио је стање елементарне непогоде, као и општина Орашје.

Босна и Херцеговина 28.08.2015 | 08:11
Штете због суше у БиХ близу 800 милиона КМ

Тако је кукуруз, који се у Републици Српској гаји на око 142.000 хектара и чини близу 80 одсто пољопривреде Српске, настрадао у тој мјери да је готово изгубљена овогодишња берба кукуруза. Суша се, поред кукуруза, посебно лоше одразила на род пшенице, шљиве и крушке, а власти, нажалост, немају ни механизме нити новац како би заштитили домаће пољопривреднике.

Шеста лоша година за пољопривреду

"Ово је шеста катастрофална година која је погодила нашу пољопривреду. Суша нам је нашкодила више него поплаве прошле године. Највише је настрадао кукуруз, није се оплодио и нема зрна, а исто је стање и са другим културама" истиче Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Коментаришући Информацију о посљедицама суше у пољопривредној производњи у 2015. години коју је усвојила Влада Републике Српске, гдје је наведено да штете од суше износе нешто више од 200 милиона КМ, Усорац каже да Влада процјењује само директну штету на усјевима.

"Штета у пољопривреди, због велике суше, сигурно је већа од 500 милиона КМ јер поред штете на усјевима имамо и индиректну штету у сточарској производњи јер нећемо имати сточне хране и мораћемо је куповати по пуно вишим цијенама", појашњава Усорац.

Такође, напомиње да ће највећа индиректна посљедица суше поред увоза сточне хране бити и поскупљења хране на домаћем тржишту, јер је суша захватила не само БиХ већ и знатан дио Европе, па ће недостатак хране на читавом европском тржишту резултирати и неминовним поскупљењима.

Авдо Муслимовић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача ФБиХ каже како је укупна штета у цијелој БиХ близу 800 милиона КМ.

Приноси мањи и до 50 посто

"Постоје директна и индиректна штета. Кад говорим о директној штети мислим на штету која је погодила биљни сектор, док ће анимални сектор највеће штете осјетити тек у вријеме зиме. Већ сада се сточна храна мора давати стоци, тако да ће у вријеме зиме недостајати сточне хране, што ће довести до смањења сточног фонда", наводи Муслимовић.

Процентуално, приноси су мањи од 30 до 50 посто, наводи Муслимовић. Према његовом мишљењу, власти нису учиниле много да помогну пољопривредницима, о чему говори и чињеница да нису прогласили стање елементарне непогоде јер би онда морали надокнадити штете. Власти нису направиле ни анализу и процјену колике су стварне штете због суше, а један од проблема је, каже Муслимовић, нередовна исплата подстицаја.

Суше ће утицати и на поскупљење производа, али и на цјелокупан пољопривредни сектор.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Српске, каже да би једино рјешење и нада за њих били да је за вријеме суше проглашено стање елементарне непогоде.

''Нисмо задовољни мјерама које су предузете од Владе Републике Српске, јер нам нису ништа ни дали. Није проглашена елементарна непогода те стога ништа не можемо ни очекивати. За десетак дана требали бисмо имати и тачну процјену колико је износила штета од суше у воћарству'', каже Дојчиновић.

Незадовољство реакцијом власти

И приноси у воћарству су доста умањени, нарочито принос крушке и шљиве које ове године практично нису ни родиле, и ту су губици близу 80 посто. Јабука која има доста добар род, због суше је слабијег квалитета, па ће тако и приход бити умањен између 25 и 30 посто.

Авдо Муслимовић каже да до сада пољопривредници нису властима упутили захтјев да се прогласи стање елементарне непогоде јер су власти обавезне да то учине саме.

"Није то спорно, упутићемо ми захтјеве, али очигледно да нас власти не слушају. Тражићемо да нас Влада ФБиХ помогне, да нам дају нешто средстава из резерве. Ускоро ћемо тражити састанак с премијером и ресорним министром, а ако не успијемо постићи договор бићемо принуђени блокирати овакву владу која ради само против нас", наводи Муслимовић.

Што се тиче ФБиХ сушом је највише погођена Херцеговина, а Муслимовић каже да је тешко издвојити једно подручје јер још нису направљене детаљне процјене.

“Сви су претрпјели штету између 30 и 50 посто. Све нас је погодила ова катастрофална суша и не бих сада да једне издвајам”, закључује он.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 0

Оставите коментар