Срби у Лиги шампиона: Од Шведске до Азије!

Српски фудбал ипак ће имати значајан број представника у најјачем такмичењу.

Фудбал 28.08.2015 | 22:15
Срби у Лиги шампиона: Од Шведске до Азије!

Жребом у Монте Карлу, у четвртак ће бити одређене групе Лиге шампиона за сезону 2015/16, а самим тим ће и велики број српских фудбалера (и један тренер!) сазнати имена противника у елити.

Наш шампион, Партизан, није успео да прескочи последњу препреку ка групној фази, али ће наш фудбал представљати низ играча, уз Славишу Јокановића, шефа стручног штаба Макабија.

Због историјског гола који је постигао у среду увече, на првом месту заслужује да буде наведен Немања Максимовић, златни српски "орлић", који је први пут у историји увео Астану у Лигу шампиона. Велику помоћ имао је и у голману Ненаду Ерићу, рођеном у Пожеги 1982, који ће такође дебитовати у елити. Раније је наступао и за Раднички Крагујевац, ОФК Београд, Борац Чачак...

Гледано по абецеди, наредни тим у којем Србија има представника је БАТЕ Борисов, који је протекле вечери елиминисао Партизан. Леви бек Филип Младеновић ће и ове године играти у елити у дресу белоруског првака, а партнер у одбрани биће му Немања Милуновић, доскорашњи дефанзивац Младости из Лучана. Ту је и везиста Немања Николић, бивши ђак Црвене звезде и капитен ОФК Београда. Он је Ваљевац са црногорским пасошем.

Важан шраф у игри Бенфике биће репрезентативац Србије и некадашњи задњи везни Партизана Љубомир Фејса. Он је баш у једној утакмици Лиге шампиона 2013. и дебитовао за "орлове". У Лисабон се вратио и Филип Ђуричић, који је претходне сезоне играо за Мајнц и Саутемптон као позајмљен играч. Остаје да се види да ли ће бити регистрован и коришћен у најјачем такмичењу, за шта су мале шансе.

Наравно, у Челсију су Бранислав Ивановић (освајач Лиге шампиона 2012) и Немања Матић, који старт гламурозног такмичења дочекују са традиционално великим амбицијама "плаваца". Њихов саиграч из репрезентације Зоран "Бамби" Тошић и ове ће сезоне бити предводник ЦСКА и у најјачем такмичењу. У баражу, "армејци" су елиминисали Спортинг.

Нова сезона донеће нови изазов и за Радосава Петровића, који је већ играо групну фазу, носећи дрес Партизана. Сада се враћа у елиту у опреми Динамо Кијева, за који је потписао 26. маја, напустивши Генчлербирлиги после три године.

Шансу за деби имаће у дресу Гента, шампиона Белгије, имаће српски трио - Урош Витас, бивши играч Рада, Марко Полетановић, некадашњи ђак и капитен Војводине и Стефан Митровић, који је у том клубу на позајмици из Фрајбурга. Њихов тим директно се нашао у групној фази.

Дрес Лиона у елити носиће Милан Бишевац, који се прошле сезоне опорављао од тешке повреде колена, а на клупи Макабија Тел Авива седеће Славиша Јокановић, који ће представљати Србију међу тренерима. Након што је увео Вотфорд у Премијер лигу, направио је сензацију и са "Поносом Израела", елиминисавши фаворите "на папиру" - Викторију Плзењ, па Базел.

У дресу Макабија Лигу шампиона играће и Никола Митровић, некадашњи играч Напретка, који је део каријере провео и Партизану.

Неки хероји квалификација су наведени, али не сви. Ту улогу са огромним успехом изнели су и дугогодишњи играч Рада Владимир Родић и прекаљени нападач Никола Ђурђић, који су постигли јако битне голове за Малме, у другом успешном походу на групну фазу. Обојици ће ово бити деби у ЛШ.

На слово "М", наредни клуб је Манчестер сити и није потребно подсећати да ћемо у дресу "грађана" крај леве аут линије гледати Александра Коларова, а у елиту се враћа и Лука Миливојевић, везиста Олимпијакоса, који је остао у клубу упркос конкретном интересовању Фенербахчеа овог лета.

Прилику да дебитује за Пирејце могао би да добије и златни "орлић" Саша Здјелар, доскорашњи капитен ОФК Београда, коме ће ово бити прва интернационална сезона.

У дресу Роме, Лигу шампиона играће Адем Љајић (ако не пређе у Астон вилу) и са њим би ова листа могла да буде закључена, осим у случају да Андре Виљаш Боаш ипак одлучи да у први тим Зенита за дуеле са највећима уврсти и Милана Родића.

Коментари / 0

Оставите коментар