Srbi u Ligi šampiona: Od Švedske do Azije!

Srpski fudbal ipak će imati značajan broj predstavnika u najjačem takmičenju.

Fudbal 28.08.2015 | 22:15
Srbi u Ligi šampiona: Od Švedske do Azije!

Žrebom u Monte Karlu, u četvrtak će biti određene grupe Lige šampiona za sezonu 2015/16, a samim tim će i veliki broj srpskih fudbalera (i jedan trener!) saznati imena protivnika u eliti.

Naš šampion, Partizan, nije uspeo da preskoči poslednju prepreku ka grupnoj fazi, ali će naš fudbal predstavljati niz igrača, uz Slavišu Jokanovića, šefa stručnog štaba Makabija.

Zbog istorijskog gola koji je postigao u sredu uveče, na prvom mestu zaslužuje da bude naveden Nemanja Maksimović, zlatni srpski "orlić", koji je prvi put u istoriji uveo Astanu u Ligu šampiona. Veliku pomoć imao je i u golmanu Nenadu Eriću, rođenom u Požegi 1982, koji će takođe debitovati u eliti. Ranije je nastupao i za Radnički Kragujevac, OFK Beograd, Borac Čačak...

Gledano po abecedi, naredni tim u kojem Srbija ima predstavnika je BATE Borisov, koji je protekle večeri eliminisao Partizan. Levi bek Filip Mladenović će i ove godine igrati u eliti u dresu beloruskog prvaka, a partner u odbrani biće mu Nemanja Milunović, doskorašnji defanzivac Mladosti iz Lučana. Tu je i vezista Nemanja Nikolić, bivši đak Crvene zvezde i kapiten OFK Beograda. On je Valjevac sa crnogorskim pasošem.

Važan šraf u igri Benfike biće reprezentativac Srbije i nekadašnji zadnji vezni Partizana Ljubomir Fejsa. On je baš u jednoj utakmici Lige šampiona 2013. i debitovao za "orlove". U Lisabon se vratio i Filip Đuričić, koji je prethodne sezone igrao za Majnc i Sautempton kao pozajmljen igrač. Ostaje da se vidi da li će biti registrovan i korišćen u najjačem takmičenju, za šta su male šanse.

Naravno, u Čelsiju su Branislav Ivanović (osvajač Lige šampiona 2012) i Nemanja Matić, koji start glamuroznog takmičenja dočekuju sa tradicionalno velikim ambicijama "plavaca". Njihov saigrač iz reprezentacije Zoran "Bambi" Tošić i ove će sezone biti predvodnik CSKA i u najjačem takmičenju. U baražu, "armejci" su eliminisali Sporting.

Nova sezona doneće novi izazov i za Radosava Petrovića, koji je već igrao grupnu fazu, noseći dres Partizana. Sada se vraća u elitu u opremi Dinamo Kijeva, za koji je potpisao 26. maja, napustivši Genčlerbirligi posle tri godine.

Šansu za debi imaće u dresu Genta, šampiona Belgije, imaće srpski trio - Uroš Vitas, bivši igrač Rada, Marko Poletanović, nekadašnji đak i kapiten Vojvodine i Stefan Mitrović, koji je u tom klubu na pozajmici iz Frajburga. Njihov tim direktno se našao u grupnoj fazi.

Dres Liona u eliti nosiće Milan Biševac, koji se prošle sezone oporavljao od teške povrede kolena, a na klupi Makabija Tel Aviva sedeće Slaviša Jokanović, koji će predstavljati Srbiju među trenerima. Nakon što je uveo Votford u Premijer ligu, napravio je senzaciju i sa "Ponosom Izraela", eliminisavši favorite "na papiru" - Viktoriju Plzenj, pa Bazel.

U dresu Makabija Ligu šampiona igraće i Nikola Mitrović, nekadašnji igrač Napretka, koji je deo karijere proveo i Partizanu.

Neki heroji kvalifikacija su navedeni, ali ne svi. Tu ulogu sa ogromnim uspehom izneli su i dugogodišnji igrač Rada Vladimir Rodić i prekaljeni napadač Nikola Đurđić, koji su postigli jako bitne golove za Malme, u drugom uspešnom pohodu na grupnu fazu. Obojici će ovo biti debi u LŠ.

Na slovo "M", naredni klub je Mančester siti i nije potrebno podsećati da ćemo u dresu "građana" kraj leve aut linije gledati Aleksandra Kolarova, a u elitu se vraća i Luka Milivojević, vezista Olimpijakosa, koji je ostao u klubu uprkos konkretnom interesovanju Fenerbahčea ovog leta.

Priliku da debituje za Pirejce mogao bi da dobije i zlatni "orlić" Saša Zdjelar, doskorašnji kapiten OFK Beograda, kome će ovo biti prva internacionalna sezona.

U dresu Rome, Ligu šampiona igraće Adem Ljajić (ako ne pređe u Aston vilu) i sa njim bi ova lista mogla da bude zaključena, osim u slučaju da Andre Viljaš Boaš ipak odluči da u prvi tim Zenita za duele sa najvećima uvrsti i Milana Rodića.

Komentari / 0

Ostavite komentar