Избјеглице ће у Србију стизати још пет година

Избеглице са Блиског истока ће у Србију стизати још најмање пет година, рекао је за “Јужне вести”, директор Центра за заштиту тражилоцима азила Радош Ђуровић.

Србија 27.08.2015 | 22:40
Избјеглице ће у Србију стизати још пет година

Од почетка године је азил, према подацима Центра, тражило око 100.000 људи, што је 6 пута више него током целе прошле године.

Последњих месеци, наиме, избеглице долазе у таласима од по неколико хиљада, па је тако само у току једне ноћи на југ Србије ушло око 7.000 људи, након што је Македонија отворила границу.

Према подацима овог центра, са интерконтиненталним миграцијама ћемо се суочавати још најмање пет година.

Не можемо да игноришемо проблем јер ове људе не можемо да отерамо нити зауставимо, они настављају да долазе. Морамо зато да их усмеримо на институције, да их региструјемо и да им дамо избегличке исправе са фотографијом како би могли да остварују своја права, подижу новац, али и да могу да одговарају за евентуалне прекршаје и кривична дела, каже Ђуровић за “Јужне вести”.

Избеглице последњих месеци долазе у већем броју из неколико разлога, а пре свега зато што су Турска и Грчка престале да их контролишу и пуштају их да слободно прелазе њихове територије.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

код

28.08.2015 06:31

Сувишан је сваки коментар , у овој ' причи ' свака земља је паметнија од Србије !

ОДГОВОРИТЕ