Izbjeglice će u Srbiju stizati još pet godina

Izbeglice sa Bliskog istoka će u Srbiju stizati još najmanje pet godina, rekao je za “Južne vesti”, direktor Centra za zaštitu tražilocima azila Radoš Đurović.

Srbija 27.08.2015 | 22:40
Izbjeglice će u Srbiju stizati još pet godina

Od početka godine je azil, prema podacima Centra, tražilo oko 100.000 ljudi, što je 6 puta više nego tokom cele prošle godine.

Poslednjih meseci, naime, izbeglice dolaze u talasima od po nekoliko hiljada, pa je tako samo u toku jedne noći na jug Srbije ušlo oko 7.000 ljudi, nakon što je Makedonija otvorila granicu.

Prema podacima ovog centra, sa interkontinentalnim migracijama ćemo se suočavati još najmanje pet godina.

Ne možemo da ignorišemo problem jer ove ljude ne možemo da oteramo niti zaustavimo, oni nastavljaju da dolaze. Moramo zato da ih usmerimo na institucije, da ih registrujemo i da im damo izbegličke isprave sa fotografijom kako bi mogli da ostvaruju svoja prava, podižu novac, ali i da mogu da odgovaraju za eventualne prekršaje i krivična dela, kaže Đurović za “Južne vesti”.

Izbeglice poslednjih meseci dolaze u većem broju iz nekoliko razloga, a pre svega zato što su Turska i Grčka prestale da ih kontrolišu i puštaju ih da slobodno prelaze njihove teritorije.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kod

28.08.2015 06:31

Suvišan je svaki komentar , u ovoj ' priči ' svaka zemlja je pametnija od Srbije !

ODGOVORITE