Исповијест бившег члана најстроже вјерске секте

Иако је побегла из секте пре готово пола века, седамдесетједногодишња Аустралијанка још увек има ноћне море из тог периода.

Свијет 27.08.2015 | 21:20
Исповијест бившег члана најстроже вјерске секте

Џој Нејсон је данас 71-годишњакиња која живи у Сиднеју и време највише воли да проводи са својим унуцима. Али, њен живот заправо је помало језива прича коју је одлучила да подели у књизи 'Радост и патња', пише Дејли Мејл.

Она је наиме рођена у најстрожој верској секти на свету, "Ексклузив Бретерн", што значи да је одрастала и васпитавана у строгим правилима ове заједнице. Између осталог, као дете није смела да гледа телевизију, да има своје играчке, да слави рођендане ни да читати песмице за децу. Након што је 25 година живела у страху успела је да побегне, али ноћне море из тог периода прате је и данас.

Верујем да су криви за многе окрутности, испричала је у једном интервјуу и додала да су 'уништили животе у њеној породици'.

Никад нећу заборавити кораке у којима их напуштам, такве ствари не заборављате - рекла је Нејсон.

Васпитавана је на начин да су јој претили да 'не може у рај ако гледа телевизију, слуша радио, иде у биоскоп или на школске излете, па чак ако слави свој или туђе рођендане или се придружи локалним хоровима'. Све време је сањала о слободи, али је знала да ће прекинути односе с породицом ако оде.

У овој секти иду тако далеко да многе, за нас 'уобичајене ствари' приписују греху због ког ћете завршити у паклу, па тако пре 25. године није носила панталоне 'јер је то мушка одећа'. Тек након што се ослободила почела је да путује, проналази пријатеље и љубав.

Иако сам слободна, осећам се кривом што сам напустила породицу, и тај сам терет носила све ове године, рекла је Џој која је за собом оставила и седморо браће и сестара. У секти сви безусловно поштују главног вођу, а касније је сазнала да је њен отац изолован из секте након што га је једном критиковао.

Верујем да је то сломило мог оца јер се морао растати од моје мајке, и да га је то прогонило идућих десет година, све до смрти, испричала је и рекла како је знала да јој је мајка преминула 1991, али да јој нису допустили да дође на њену сахрану. Сећа се и бизарних састанака унутар секте, и да је тек касније када је побегла схватила да су се током њих проводила казнена дела.

Као млада особа која је тамо одрастала нисам имала представуо томе, али ти људи су сексуални злостављачи, испричала је и објаснила како су их тамо уверавали да ништа од тога не могу да пријаве полицији. Она тврди да се унутар секте сексуално злостављају деца.

Имала сам пуно тренутака дубоке туге због прекинутих људских односа након одласка, али увек бих поново одабрала слободу. Нисам зажалила ниједног тренутка, признала је Џој која је данас мајка и бака.

Извор: Б92

 

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар