Ispovijest bivšeg člana najstrože vjerske sekte

Iako je pobegla iz sekte pre gotovo pola veka, sedamdesetjednogodišnja Australijanka još uvek ima noćne more iz tog perioda.

Svijet 27.08.2015 | 21:20
Ispovijest bivšeg člana najstrože vjerske sekte

Džoj Nejson je danas 71-godišnjakinja koja živi u Sidneju i vreme najviše voli da provodi sa svojim unucima. Ali, njen život zapravo je pomalo jeziva priča koju je odlučila da podeli u knjizi 'Radost i patnja', piše Dejli Mejl.

Ona je naime rođena u najstrožoj verskoj sekti na svetu, "Ekskluziv Bretern", što znači da je odrastala i vaspitavana u strogim pravilima ove zajednice. Između ostalog, kao dete nije smela da gleda televiziju, da ima svoje igračke, da slavi rođendane ni da čitati pesmice za decu. Nakon što je 25 godina živela u strahu uspela je da pobegne, ali noćne more iz tog perioda prate je i danas.

Verujem da su krivi za mnoge okrutnosti, ispričala je u jednom intervjuu i dodala da su 'uništili živote u njenoj porodici'.

Nikad neću zaboraviti korake u kojima ih napuštam, takve stvari ne zaboravljate - rekla je Nejson.

Vaspitavana je na način da su joj pretili da 'ne može u raj ako gleda televiziju, sluša radio, ide u bioskop ili na školske izlete, pa čak ako slavi svoj ili tuđe rođendane ili se pridruži lokalnim horovima'. Sve vreme je sanjala o slobodi, ali je znala da će prekinuti odnose s porodicom ako ode.

U ovoj sekti idu tako daleko da mnoge, za nas 'uobičajene stvari' pripisuju grehu zbog kog ćete završiti u paklu, pa tako pre 25. godine nije nosila pantalone 'jer je to muška odeća'. Tek nakon što se oslobodila počela je da putuje, pronalazi prijatelje i ljubav.

Iako sam slobodna, osećam se krivom što sam napustila porodicu, i taj sam teret nosila sve ove godine, rekla je Džoj koja je za sobom ostavila i sedmoro braće i sestara. U sekti svi bezuslovno poštuju glavnog vođu, a kasnije je saznala da je njen otac izolovan iz sekte nakon što ga je jednom kritikovao.

Verujem da je to slomilo mog oca jer se morao rastati od moje majke, i da ga je to progonilo idućih deset godina, sve do smrti, ispričala je i rekla kako je znala da joj je majka preminula 1991, ali da joj nisu dopustili da dođe na njenu sahranu. Seća se i bizarnih sastanaka unutar sekte, i da je tek kasnije kada je pobegla shvatila da su se tokom njih provodila kaznena dela.

Kao mlada osoba koja je tamo odrastala nisam imala predstavuo tome, ali ti ljudi su seksualni zlostavljači, ispričala je i objasnila kako su ih tamo uveravali da ništa od toga ne mogu da prijave policiji. Ona tvrdi da se unutar sekte seksualno zlostavljaju deca.

Imala sam puno trenutaka duboke tuge zbog prekinutih ljudskih odnosa nakon odlaska, ali uvek bih ponovo odabrala slobodu. Nisam zažalila nijednog trenutka, priznala je Džoj koja je danas majka i baka.

Izvor: B92

 

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar