У 18 мјесеци свијет чак 66 пута на ивици рата

Чарке између НАТО-а и Русије могле би случајно да прерасту у директни војни сукоб, упозорили су у среду бивши министри источних и западних земаља, и позвали обе стране да размотре начине за избегавање незгода.

Свијет 27.08.2015 | 20:20
У 18 мјесеци свијет чак 66 пута на ивици рата

Односи између НАТО-а и Русије пали су на најнижи ниво од завршетка Хладног рата због кризе у Украјини, а обе стране јачају војне активности као одговор на оно што сматрају угрожавањем безбедности.

НАТО је објавио да је прошле године у близини свог ваздушног простора пресрео руске авионе више од 400 пута, дупло више пута него претходне године. Русија је објавила да је забележила више од 3000 летова авиона НАТО-а над својом територијом и над Белорусијом, дупло више него 2013.

И једна и друга страна су уверене у оправданост својих поступака у светлу негативних промена у њиховом сигурносном окружењу - написала је радна група бивших високих руских и европских дипломата у извештају за лондонску саветодавну групу "Јуропиан Лидершип Нетворк".

Наше став је да је напетост толико велика да би могло доћи до опасне погрешне процене или незгоде која би узроковала додатно погоршавање кризе или чак и директан сукоб између Русије и Запада - стоји у извештају.

Наводи се и да је од почетка оружаних операција на истоку Украјине, од маја прошле године, између двају великих блокова забележено укупно 66 'блиских окршаја' који су могли да прерасту у нешто озбиљније.

У радној групи су били бивши пољски министар спољних послова Адам Ротфелд, бвши руски министар спољних послова Игор Иванов, бивши британски министри обране Дес Браун и Малколм Рифкинд и бивши немачки министар обране Волкер Руехе, као и хјихове колеге из Шпанија, Француске и Турске.

Упутили су позив на хитан састанак Већа НАТО-Русија и предложили да две стране израде заједнички нацрт правила за ваздушну сигурност и сусрете на мору, по узору на она каква имају САД и Кина.

Међу њима би била рана упозорења на могућу опасност, успостављање правила за јачање међусобног поверења, договор о успостављању комуникацијских канала и изегавању активности као што су симулације напада на другу страну.

Али НАТО је уместо тога позвао Русију да се усредсреди на испуњење постојећих обавеза, одбацивши замисао о успостављању новог система за рано узбуњивање. Његова портпаролка Оана Лунгеску истакла је да би Москва прва требало да предузме додатне напоре како би ускладила своју војну транспарентност и комуникације с напорима Северноатлантског савеза.

Русија већ има много механизама за избегавање нежељених сукоба, смањивање напетости и повећање транспарентности, од споразума о контроли наоружања до својевољних мера. НАТО и даље тежи транспарентности и доследности. Војна транспарентност и комуникације су двосмерна улица - рекла је она.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВОЈВОДА

27.08.2015 18:37

Бојим се да не страда трава (мислим ако се бикови боре).

ОДГОВОРИТЕ