U 18 mjeseci svijet čak 66 puta na ivici rata

Čarke između NATO-a i Rusije mogle bi slučajno da prerastu u direktni vojni sukob, upozorili su u sredu bivši ministri istočnih i zapadnih zemalja, i pozvali obe strane da razmotre načine za izbegavanje nezgoda.

Svijet 27.08.2015 | 20:20
U 18 mjeseci svijet čak 66 puta na ivici rata

Odnosi između NATO-a i Rusije pali su na najniži nivo od završetka Hladnog rata zbog krize u Ukrajini, a obe strane jačaju vojne aktivnosti kao odgovor na ono što smatraju ugrožavanjem bezbednosti.

NATO je objavio da je prošle godine u blizini svog vazdušnog prostora presreo ruske avione više od 400 puta, duplo više puta nego prethodne godine. Rusija je objavila da je zabeležila više od 3000 letova aviona NATO-a nad svojom teritorijom i nad Belorusijom, duplo više nego 2013.

I jedna i druga strana su uverene u opravdanost svojih postupaka u svetlu negativnih promena u njihovom sigurnosnom okruženju - napisala je radna grupa bivših visokih ruskih i evropskih diplomata u izveštaju za londonsku savetodavnu grupu "Juropian Lideršip Netvork".

Naše stav je da je napetost toliko velika da bi moglo doći do opasne pogrešne procene ili nezgode koja bi uzrokovala dodatno pogoršavanje krize ili čak i direktan sukob između Rusije i Zapada - stoji u izveštaju.

Navodi se i da je od početka oružanih operacija na istoku Ukrajine, od maja prošle godine, između dvaju velikih blokova zabeleženo ukupno 66 'bliskih okršaja' koji su mogli da prerastu u nešto ozbiljnije.

U radnoj grupi su bili bivši poljski ministar spoljnih poslova Adam Rotfeld, bvši ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov, bivši britanski ministri obrane Des Braun i Malkolm Rifkind i bivši nemački ministar obrane Volker Ruehe, kao i hjihove kolege iz Španija, Francuske i Turske.

Uputili su poziv na hitan sastanak Veća NATO-Rusija i predložili da dve strane izrade zajednički nacrt pravila za vazdušnu sigurnost i susrete na moru, po uzoru na ona kakva imaju SAD i Kina.

Među njima bi bila rana upozorenja na moguću opasnost, uspostavljanje pravila za jačanje međusobnog poverenja, dogovor o uspostavljanju komunikacijskih kanala i izegavanju aktivnosti kao što su simulacije napada na drugu stranu.

Ali NATO je umesto toga pozvao Rusiju da se usredsredi na ispunjenje postojećih obaveza, odbacivši zamisao o uspostavljanju novog sistema za rano uzbunjivanje. Njegova portparolka Oana Lungesku istakla je da bi Moskva prva trebalo da preduzme dodatne napore kako bi uskladila svoju vojnu transparentnost i komunikacije s naporima Severnoatlantskog saveza.

Rusija već ima mnogo mehanizama za izbegavanje neželjenih sukoba, smanjivanje napetosti i povećanje transparentnosti, od sporazuma o kontroli naoružanja do svojevoljnih mera. NATO i dalje teži transparentnosti i doslednosti. Vojna transparentnost i komunikacije su dvosmerna ulica - rekla je ona.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ВОЈВОДА

27.08.2015 18:37

Бојим се да не страда трава (мислим ако се бикови боре).

ODGOVORITE