Србији похвале од америчке ТВ станице

Осамнаестомесечни Али је по први пут у последњих неколико недеља срећан. Слободно трчи по парку у својој новој и чистој одећи, која је заменила стару, поцепану и прљаву коју је носио кроз неколико земаља, бежећи од смрти. У Србији, коначно, може да одахне. Овако почиње текст америчког "Си ен ен" о мигрантима које је пут навео у Србију.

Србија 27.08.2015 | 16:30
Србији похвале од америчке ТВ станице

У тексту на сајту америчког медија наводи се да су "мигранти, након боравка у земљама у којима су их тукли, малтретирали и третирали као непожељне, у Србији коначно дочекани са осмесима добродошлице.

Сви ти људи побегли су од бомби из Ирака и Сирије. Њихова тренутна станица је Србија, земља из које желе да дођу до свог коначног циља - западне Европе и ЕУ. Избеглице су сложне у једном мишљењу, да су у Србији дочекани као нигде до сада - људски, пише "Си ен ен".

У Србији, барем на кратко, могу да се опусте и не стрепе од тога да ће их неко напасти, што је био случај на границама Грчке и Македоније, где су дочекани јако лоше.

Био сам учитељ у Ираку. На дан мог венчања, бомба је пала недалеко од џамије и убила мог 14-годишњег брата. Побегао сам након тога. када сам се опраштао од својих ђака, сви смо плакали, заједно. То је нешто што никада нећу заборавити. Отеран сам са свог огњишта. Ирак је нешто најдрагоценије у мом животу, али сам тамо почео да се осећам као странац. Овде су нас дочекали као људе, и хвала им на томе - рекао је један од миграната.

Репортери "Си ен ен-а" у Београду интервјуисали су и грађане Србије, који су изразили саосећање.

Жао нам је тих људи. Саосећамо са њима, јер памтимо како је било нама током рата. На њиховим лицима се види да нису лоши, већ само преплашени људи, који су побегли од ратних ужаса, рекао је репортерки "Си ен ен-а" један од конобара хотела поред парка у којем се мигранти налазе, недалеко од аутобуске станице.

Већина избеглица је дошла малтене без ичега, док је мали део њих успео да прода имовину, и да са каквом-таквом залихом пође у потрагу за бољим, мирнијим животом. Народ Србије, нажалост, зна како је бити жртва рата, и зато разуме људе који су побегли главом без обзира из своји домова.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сале

27.08.2015 14:47

Најебао је кога Амери хвале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

27.08.2015 16:11

Ко се сјеца 90 год, тај Си ен ен коју је стету нанио српском народу? Сада хвали Србију. Србија је иста била и онда и данас, мирољубива и праведна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грујо

27.08.2015 17:58

Амери не воле никога! Био им је добар и Милошевиц!