Srbiji pohvale od američke TV stanice

Osamnaestomesečni Ali je po prvi put u poslednjih nekoliko nedelja srećan. Slobodno trči po parku u svojoj novoj i čistoj odeći, koja je zamenila staru, pocepanu i prljavu koju je nosio kroz nekoliko zemalja, bežeći od smrti. U Srbiji, konačno, može da odahne. Ovako počinje tekst američkog "Si en en" o migrantima koje je put naveo u Srbiju.

Srbija 27.08.2015 | 16:30
Srbiji pohvale od američke TV stanice

U tekstu na sajtu američkog medija navodi se da su "migranti, nakon boravka u zemljama u kojima su ih tukli, maltretirali i tretirali kao nepoželjne, u Srbiji konačno dočekani sa osmesima dobrodošlice.

Svi ti ljudi pobegli su od bombi iz Iraka i Sirije. Njihova trenutna stanica je Srbija, zemlja iz koje žele da dođu do svog konačnog cilja - zapadne Evrope i EU. Izbeglice su složne u jednom mišljenju, da su u Srbiji dočekani kao nigde do sada - ljudski, piše "Si en en".

U Srbiji, barem na kratko, mogu da se opuste i ne strepe od toga da će ih neko napasti, što je bio slučaj na granicama Grčke i Makedonije, gde su dočekani jako loše.

Bio sam učitelj u Iraku. Na dan mog venčanja, bomba je pala nedaleko od džamije i ubila mog 14-godišnjeg brata. Pobegao sam nakon toga. kada sam se opraštao od svojih đaka, svi smo plakali, zajedno. To je nešto što nikada neću zaboraviti. Oteran sam sa svog ognjišta. Irak je nešto najdragocenije u mom životu, ali sam tamo počeo da se osećam kao stranac. Ovde su nas dočekali kao ljude, i hvala im na tome - rekao je jedan od migranata.

Reporteri "Si en en-a" u Beogradu intervjuisali su i građane Srbije, koji su izrazili saosećanje.

Žao nam je tih ljudi. Saosećamo sa njima, jer pamtimo kako je bilo nama tokom rata. Na njihovim licima se vidi da nisu loši, već samo preplašeni ljudi, koji su pobegli od ratnih užasa, rekao je reporterki "Si en en-a" jedan od konobara hotela pored parka u kojem se migranti nalaze, nedaleko od autobuske stanice.

Većina izbeglica je došla maltene bez ičega, dok je mali deo njih uspeo da proda imovinu, i da sa kakvom-takvom zalihom pođe u potragu za boljim, mirnijim životom. Narod Srbije, nažalost, zna kako je biti žrtva rata, i zato razume ljude koji su pobegli glavom bez obzira iz svoji domova.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sale

27.08.2015 14:47

Najebao je koga Ameri hvale!

ODGOVORITE
Name

Brle

27.08.2015 16:11

Ko se sjeca 90 god, taj Si en en koju je stetu nanio srpskom narodu? Sada hvali Srbiju. Srbija je ista bila i onda i danas, miroljubiva i pravedna.

ODGOVORITE
Name

grujo

27.08.2015 17:58

Ameri ne vole nikoga! Bio im je dobar i Miloševic!