Аустрија: 50 избјеглица се угушило у камиону

У напуштеном камиону на истоку Аустрије данас су пронађена тела око 50 избеглица, објавио је лист Кроне, наводећи да су се они највероватније угушили.

Свијет 27.08.2015 | 22:45
Аустрија: 50 избјеглица се угушило у камиону

Портпарол аустријског Министарства унутрашњих послова је потврдио да је камион пронађен на аутопуту код места Парндорф, наводећи да је у њему "много мртвих људи".

Он је додао да засад не може да прецизира број пронађених тела избеглица, пренео је Ројтерс.

На десетине хиљада избеглица из кризних подручја на Блиском истоку и Африци покушава да се домогне земаља ЕУ.

Тела избеглица су пронађена у камиону који је био пакиран у зауставној траци код места Парндорф, а уочили су га запосленик у предузећу за одржавање путева „Асфинаг“.

Камион је на том месту био паркиран дуже време, због чега су службеници „Асфинаг-а“ позвали полицију, која је отварњем возила наишла на више десетина лешева.

На конференцији за штампу, сазваној након стравичног открића министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер истакла је да је то „најстравичнија слика како кријумчари раде“.

„Данас је тужан дан. Ко још мисли да су кријумчари добронамерни помагачи избеглицама више нема помоћи“; поручила је министарка.

Према њеним речима, потребно је свом жестином и без толеранције борити се против кријумчара миграната и најавила је оштрије мере против кријумчарске мафије.

„Мафија мора знати да у Аустрији није безбедна“; нагласила је она.

Ова трагедија, како је додала, показује колико је важно да се на спољним границама успоставе прихватни центри, који би спречили кријумчаре да раде, јер би у тим установама биле донете брзе одлуке ко су избеглице а ко економски емигранти.

Директор полиције покрајине Бургенланд Ханс Петер Доскоцил рекао је да је између 20 и 50 тела пронађено у камиону словачких таблица.

Већ дуже време аустријске валсти имају проблеме са кријумчарима који велики број избеглица „угурају“ у камионе у којима немају довољно ваздуха.

Такође свакодневно се дешава да кријумчари на аутопуту избацују веће групе избеглица, те често долази до саобарћајних несрећа у којима страдају азиланти који се крећу путем.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

коко

27.08.2015 17:32

У Србију улазе у возу , а у ЕУ у хладњачама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

27.08.2015 18:50

Мислим да ових 50 треба да буду опомена осталим да не иду у Аустрију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.08.2015 06:26

па мисли и даље тако. Ко ти брани