Austrija: 50 izbjeglica se ugušilo u kamionu

U napuštenom kamionu na istoku Austrije danas su pronađena tela oko 50 izbeglica, objavio je list Krone, navodeći da su se oni najverovatnije ugušili.

Svijet 27.08.2015 | 22:45
Austrija: 50 izbjeglica se ugušilo u kamionu

Portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova je potvrdio da je kamion pronađen na autoputu kod mesta Parndorf, navodeći da je u njemu "mnogo mrtvih ljudi".

On je dodao da zasad ne može da precizira broj pronađenih tela izbeglica, preneo je Rojters.

Na desetine hiljada izbeglica iz kriznih područja na Bliskom istoku i Africi pokušava da se domogne zemalja EU.

Tela izbeglica su pronađena u kamionu koji je bio pakiran u zaustavnoj traci kod mesta Parndorf, a uočili su ga zaposlenik u preduzeću za održavanje puteva „Asfinag“.

Kamion je na tom mestu bio parkiran duže vreme, zbog čega su službenici „Asfinag-a“ pozvali policiju, koja je otvarnjem vozila naišla na više desetina leševa.

Na konferenciji za štampu, sazvanoj nakon stravičnog otkrića ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner istakla je da je to „najstravičnija slika kako krijumčari rade“.

„Danas je tužan dan. Ko još misli da su krijumčari dobronamerni pomagači izbeglicama više nema pomoći“; poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, potrebno je svom žestinom i bez tolerancije boriti se protiv krijumčara migranata i najavila je oštrije mere protiv krijumčarske mafije.

„Mafija mora znati da u Austriji nije bezbedna“; naglasila je ona.

Ova tragedija, kako je dodala, pokazuje koliko je važno da se na spoljnim granicama uspostave prihvatni centri, koji bi sprečili krijumčare da rade, jer bi u tim ustanovama bile donete brze odluke ko su izbeglice a ko ekonomski emigranti.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil rekao je da je između 20 i 50 tela pronađeno u kamionu slovačkih tablica.

Već duže vreme austrijske valsti imaju probleme sa krijumčarima koji veliki broj izbeglica „uguraju“ u kamione u kojima nemaju dovoljno vazduha.

Takođe svakodnevno se dešava da krijumčari na autoputu izbacuju veće grupe izbeglica, te često dolazi do saobarćajnih nesreća u kojima stradaju azilanti koji se kreću putem.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

koko

27.08.2015 17:32

U Srbiju ulaze u vozu , a u EU u hladnjačama !

ODGOVORITE
Name

cx

27.08.2015 18:50

Mislim da ovih 50 treba da budu opomena ostalim da ne idu u Austriju.

ODGOVORITE
Name

Re

28.08.2015 06:26

pa misli i dalje tako. Ko ti brani