Јесен ће да опустоши новчанике грађана

Неизбјежни трошкови који наредних мјесеци очекују бројна домаћинства опустошиће ионако сиромашне кућне буџете.

Босна и Херцеговина 27.08.2015 | 12:58
Јесен ће да опустоши новчанике грађана

Дрва за огрев, поврће и воће за зимницу, припрема возила за зимске услове вожње, те опремање школараца и студената за нову школску, односно академску годину, само су неки од тих издатака.

Најпрече је, што је прије могуће, обезбиједити енергент да би стамбене просторије, када температуре падну, биле топле, за шта треба минимално десет кубних метара дрва, што односи готово цијелу просјечну плату.

"По кубику, код мене буково дрво кошта 65 марака, с тим што од мене добијате превоз који је у ту цијену урачунат. На то ћете платити још пет марака за резање, те исто толико за цијепање. Дакле, десетак метара на крају вас изађе око 750 марака", испричао је продавац дрва из Бањалуке.

Већини домаћинстава тешко је да обезбиједи ову цифру, а када на то додамо да бројне куће имају ђака за школу или студента за факултет, онда трошкови изазивају још јачу главобољу.

Примјера ради, по грубој процјени, за ученика је већ до првог дана школе потребно минимално 200 марака да би се обезбиједиле основне потрепштине, попут књига, школске торбе и прибора.

"И то је минималан износ. Већ мјесец касније, када се опоравимо од овог трошка, мораћу сину да купим и дебљу јакну, ципеле за зиму, бар једне хлаче и два дукса", наводи Мира С., мајка ученика који 1. септрембра креће у 6. разред.

Њен муж мораће да припреми возило за зиму, јер је од 15. новембра потребна зимска опрема, а према рачуници - само двије зимске гуме које ће поставити на предње точкове изаћи ће га 160 марака.

Њихово домаћинство ће, притом, шпајз попунити са неколико десетина тегли и флаша зимнице, а то ће их, како рачунају, када купе поврће, воће, зачине и амбалажу, изаћи додатних 100 марака.

Муриса Марић, извршни директор Удружења грађана ДОН Приједор, наводи да јесење припреме и те како коштају грађане.

"Узмемо ли домаћинства која имају ученике, треба нагласити да припрема не подразумијева само школски прибор и књиге, већ и одјећу и обућу. Осим тога, потребно је набавити и дрва, а они који се грију на струју, имаће веће рачуне, што је још један удар на кућне буџете грађана", казала је Марићева.

Према њеним ријечима, они грађани који на све то имају и аутомобил мораће да, ако је немају, набаве и зимску опрему како не би платили казну.

"Велики број грађана ће бити принуђен да подигне кредит, на примјер у микрокредитним организацијама. Други ће рјешења видјети у позајмицама у банкама", нагласила је Марићева.

Слично је казала и Недељка - Нешка Илијић, извршни директор Удружења грађана "Оаза" Требиње, која истиче да потрошачима стижу бројни трошкови, које ће јако тешко да покрију.

"Подижу се позајмице преко банака или кредити у микрокредитним организацијама, и онда се то отплаћује годину дана. Када година прође, већ долазе исти ти трошкови", подсјећа Илијићева.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Никако

27.08.2015 11:25

Мој новчаник нико не може опустошити јер је и онако празан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мама

27.08.2015 11:30

И мој