Европа вечерас бира најбољег фудбалера

Европа данас бира најбољег фудбалера у прошлој сезони. Цристиано Роналдо, Лионел Месси или Луис Суарез - одлучиће 54 члана УЕФА жирија гласањем уживо данас, након жријеба група Лиге првака, у гламурозном амбијенту сале "Грималди Форум" у Монацу.

Свијет 27.08.2015 | 11:34
Европа вечерас бира најбољег фудбалера

По први пут би један играч други пут могао освојити престижни трофеј "УЕФА Бест Плаyер ин Еуропе".

Нову круну "европског фудбалског краља" могао би понијети прошлогодишњи побједник Роналдо, или Месси, први освајач репрезентативног признања који се од 2011. године додјељује на иницијативу Мицхела Платинија, предсједника УЕФА-е.

Роналдо је једини играч који је у свих пет досадашњих избора сваки пут стизао да финалног круга, односно био међу тројицом најбољих који су конкурисали за трофеј. Суарез је први пут међу "величанственим", док је Месси у најелитнијем друштву играча који наступају на Старом континенту по четврти пут.

Ко је најбољи?

Месси је у минулој такмичарској години одиграо једну од својих најбољих сезона оборивши и неколицину рекорда. Био је централна фигура Барцелоне са којом је освојио Лигу првака, шпанску Примеру и Куп. Постао је најбољи стријелац свих времена Лиге првака са 78 голова, једним више од Роналда. Власник је рекорда и с највише постигнутих хат-трицкова за неки од шпанских клубова. Оборио је рекорд и Термо Зарра, те са 251 голом постао најбољи стријелац "каталонског дива" свих времена.

У прошлој сезони укупно је постигао 58 голова у свим такмичењима. Са десет погодака био је први стријелац Лиге првака заједно са Роналдом из Реал Мадрида и клупским саиграчем Неyмаром. Месси је био и први асистент најквалитетнијег клупског такмичења Европе са шест асистенција и на тај начин окитио се лентом најкориснијег фудбалера Лиге првака у прошлој сезони.

Гледајући клупске трофеје Роналдо и Реал нису задовољили укусе својих присталица. Освојили су УЕФА Супер куп и Свјетско клупско првенство. Португалац је био топ стријелац Примере лиге у сезони 2014/15. са 48 постигнутих голова. У свим такмичењима укупно дао је 61 гол, највише у каријери у једној сезони у којој је на другом мјесту листе стријелаца Реала престигао Алфреда Ди Стефана. Први пут је дао пет голова у једној утакмици у побједи Реала над Гранадом, 5. априла ове године, резултатом 9:1. Постао је власником и нова три хат-трицка против Еспанола и Гетафеа у дресу Реала, те играјући за национални тим Португала у мечу против Арменије.

Трећи који би вечерас могао подићи престижни УЕФА трофеј, Луис Суарез, чинио је убојити нападачки трио Барце са Неyмаром и Мессијем који је постигао чак 122 гола у свим такмичењима. У 68. минуту финала Лиге првака 6. јуна ове године на Олимпијском стадиону у Берлину био је стријелац другог гола за Каталонце за 2:1, што је по многима одлучило побједника у дуелу са Јувентусом. Подсјетимо, крајњи резултат гласио је 3:1 у корист Барцелоне.

Било 35 номинованих

Ове сезоне је 35 играча било номиновано за најбољег играча у Европи. Уз Мессија, Роналда и Суареза у ТОП 10 раније су ушли, али до финалног круга гласања нису успјели доћи Гианлуиги Буффон (Италија - Јувентус), Неyмар (Бразил - Барцелона), Еден Хазард (Белгија - Цхелсеа), Андреа Пирло (Италија - Јувентус/Неw Yорк Цитy ФЦ), Артуро Видал (Чиле - Јувентус / Баyерн), Царлос Тевез (Аргентина - Јувентус / Боца Јуниорс), Паул Погба (Француска - Јувентус).

У првом кругу овогодишњег гласања гласове чланова жирија добили су и Арјен Роббен (Холандија - Баyерн), Мануел Неуер (Њемачка - Баyерн), Царлос Бацца (Колумбија - Севилла / Милан), Андрес Иниеста (Шпанија - Барцелона), Алваро Мората (Шпанија - Јувентус), Тхомас Мüллер (Њемачка - Баyерн), Кевин Де Бруyне (Белгија - Wолфсбург), Златан Ибрахимовић (Шведска - Парис Саинт-Гермаин), Гаретх Бале (Велс - Реал Мадрид), Андре-Пиерре Гигнац (Францука - Олyмпиqуе Марсеилле / Тигрес УНАЛ), Роберт Леwандоwски (Пољска - Баyерн), Иван Ракитић (Хрватска - Барцелона), Јероме Боатенг (Њемачка - Баyерн), Xави Хернандез (Шпанија - Барцелона / Ал-Садд СЦ), Јацксон Мартинез (Колумбија - Порто / Атлетицо Мадрид), Јавиер Масцхерано (Аргентина - Барцелона), Алеxис Санцхез (Чиле - Арсенал), Гиоргио Цхиеллини (Италија - Јувентус), Роберто Фирмино (Бразил - ТСГ Хоффенхеим / Ливерпоол), Немања Матић (Србија - Цхелсеа), Аркадиусз Милик (Пољска - Ајаx), Ницолас Отаменди (Аргентина - Валенциа), Сергио Рамос (Шпанија - Реал Мадрид), Марц-Андре тер Стеген (Њемачка - Барцелона) и Арда Туран (Турска - Атлетицо Мадрид / Барцелона).

Манифестација Избора најбољег фудбалера и фудбалерке у Европи за сезону 2014/15. у организацији УЕФА и Еуропа Спорт Медиа (ЕСМ), као и жријеб групне фазе Лиге првака одржат ће се данас у сали "Грималди Форум" у Монте Царлу (Монацо) са почетком у 17:45 сати, уз директан ТВ пренос за подручје Босне и Херцеговине на ОБН-у. Представник БиХ у 54-чланом жирију (којег чине по један новинар из земаља чланица УЕФА-е) који ће одлучивати о најбољем фудбалеру у Европи је Бакир Тиро, уредник спортског сервиса за Балкана у Анадолу Агенцy (АА).

Досадашњи побједници

Досадашњи освајачи УЕФА трофеја за најбољег фудбалера у Европи били су Месси (2011. године), Андрес Иниеста (2012.), Францк Риберy (2013.) и Роналдо (2014.).

Хенрy, Марозсан, Шашић

У конкуренцији за најбољу фудбалерку у Европи за сезону 2014/15. су Амандине Хенрy (Француска - Олyмпиqуе Лyоннаис), Дзсенифер Марозсан (Германy - ФФЦ Франкфурт) и Целиа Шашић (Германy - ФФЦ Франкфурт). Након жријеба групне фазе Лиге првака, а прије избора најбољег фудбалера данас у Монацу биће изабрана и најбоља фудбалерка на континенту.

Извор: Анадолија

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ИЗАБРАЛИ СУ:

27.08.2015 18:38

Меси.

ОДГОВОРИТЕ