Боснић и Имамовић давали препоруке за ратовање у Сирији

Прије поласка у Сирију добијали смо препоруке, односно "тесхију" коју су могли дати само вехабијске вође у БиХ Нусрет Имамовић и Хусеин Билал Боснић, а та препорука је значила да смо позвани да учествујемо у рату и да нисмо шпијуни.

Босна и Херцеговина 27.08.2015 | 10:25
Боснић и Имамовић давали препоруке за ратовање у Сирији

Рекао је то на јучерашњем суђењу Боснићу, оптуженом за тероризам, заштићени свједок Тужилаштва БиХ Б1 који је између 2013. и 2014. године боравио на сиријском ратишту.

- Браћа су ми рекла да једино Имамовић и Боснић могу дати те препоруке. Мени је препоруку дао Имамовић, а дали смо присегу Исламској држави (ИС), односно завјет на вјерност. Те препоруке су нам одузимали када бисмо дошли до бораца за ИС - казао је свједок.

Казао је да по "тесхију" у БиХ долазе и људи из Србије и Црне Горе, те да се центри за учење и слушање предавања за слање у Сирију налазе у Сарајеву у џамији Краља Фахда и у Алеји Босне сребрене код "Заклопаче", те у Ошвама и Маочи.

- Ауторитети су Имамовић и Боснић. Боснића сам видио у предавањима у џамији Краља Фахда и медџису код "Заклопаче", као и Имамовића - казао је Б1 и потврдио да је Имамовић у Сирији.

Прецизирао је да је у Сирији био у граду Азузу гдје је "држао линију" и то у јединици "Јахачи" у којој је било двадесетак држављана БиХ. Истакао је да је учествовао у борби против сиријског предсједника Башара ел Асада.

- И у другим јединицама било је држављана БиХ. Постојала је и јединица у граду Хаирону и звала се "Муџахери и енсарије" и у њој је било можда њих тридесетак из БиХ. Био сам и тамо. И та јединица се борила на страни ИС-а - рекао је свједок Б1 чији глас је био промијењен, а није га могао видјети нико осим Судског вијећа. Додао је да зна да је погинуло двадесетак држављана БиХ те да је на ратишту виђао Сенада Хасановића, Бајру Икановића, Митхата Ђону, Раму Пазару и да је сазнао да је погинуо Муаз Шабић.

- Када сам се вратио из Сирије, Боснићева предавања сам слушао на "Јутјубу". Предавања су у вези са ИС-ом и говоре да је ИС пут који требају проћи сви муслимани, да се требају придружити ИС-у, да смо дјелом и душом за ту државу - казао је Б1. Нагласио је да је иза Боснићевих леђа током предавања била застава ИС-а.

- Ја сам то тако разумио. Џихад је борба на Алаховом путу - рекао је Б1. Казао је да се у БиХ вратио зато што је у Сирији видио свега.

- Видио сам крв између браће муслимана, свако је сваког убијао. Борили смо се против Башаровог режима, Курда и против муслиманских јединица. И данас имам контакт са некима. Обавијесте ме када неко погине - истакао је свједок.

Боснићев адвокат Адил Лозо имао је примједбу на то што свједок оптуженог назива Билал Боснић.

- Мој клијент није Билал Боснић, него Хусеин Боснић - казао је Лозо.

На питање Лозе да ли је прекршио заклетву коју је дао, свједок је одговорио да стоји још код те заклетве. Наредно рочиште је 2. септембра.

Оптужбе

Тужилаштво терети Хусеина Билала Боснића да је 2013. и 2014. као припадник вехабијске заједнице, организоване ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, јавно подстицао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Боснић је оптужен за подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар