Bosnić i Imamović davali preporuke za ratovanje u Siriji

Prije polaska u Siriju dobijali smo preporuke, odnosno "teshiju" koju su mogli dati samo vehabijske vođe u BiH Nusret Imamović i Husein Bilal Bosnić, a ta preporuka je značila da smo pozvani da učestvujemo u ratu i da nismo špijuni.

Bosna i Hercegovina 27.08.2015 | 10:25
Bosnić i Imamović davali preporuke za ratovanje u Siriji

Rekao je to na jučerašnjem suđenju Bosniću, optuženom za terorizam, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH B1 koji je između 2013. i 2014. godine boravio na sirijskom ratištu.

- Braća su mi rekla da jedino Imamović i Bosnić mogu dati te preporuke. Meni je preporuku dao Imamović, a dali smo prisegu Islamskoj državi (IS), odnosno zavjet na vjernost. Te preporuke su nam oduzimali kada bismo došli do boraca za IS - kazao je svjedok.

Kazao je da po "teshiju" u BiH dolaze i ljudi iz Srbije i Crne Gore, te da se centri za učenje i slušanje predavanja za slanje u Siriju nalaze u Sarajevu u džamiji Kralja Fahda i u Aleji Bosne srebrene kod "Zaklopače", te u Ošvama i Maoči.

- Autoriteti su Imamović i Bosnić. Bosnića sam vidio u predavanjima u džamiji Kralja Fahda i meddžisu kod "Zaklopače", kao i Imamovića - kazao je B1 i potvrdio da je Imamović u Siriji.

Precizirao je da je u Siriji bio u gradu Azuzu gdje je "držao liniju" i to u jedinici "Jahači" u kojoj je bilo dvadesetak državljana BiH. Istakao je da je učestvovao u borbi protiv sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

- I u drugim jedinicama bilo je državljana BiH. Postojala je i jedinica u gradu Haironu i zvala se "Mudžaheri i ensarije" i u njoj je bilo možda njih tridesetak iz BiH. Bio sam i tamo. I ta jedinica se borila na strani IS-a - rekao je svjedok B1 čiji glas je bio promijenjen, a nije ga mogao vidjeti niko osim Sudskog vijeća. Dodao je da zna da je poginulo dvadesetak državljana BiH te da je na ratištu viđao Senada Hasanovića, Bajru Ikanovića, Mithata Đonu, Ramu Pazaru i da je saznao da je poginuo Muaz Šabić.

- Kada sam se vratio iz Sirije, Bosnićeva predavanja sam slušao na "Jutjubu". Predavanja su u vezi sa IS-om i govore da je IS put koji trebaju proći svi muslimani, da se trebaju pridružiti IS-u, da smo djelom i dušom za tu državu - kazao je B1. Naglasio je da je iza Bosnićevih leđa tokom predavanja bila zastava IS-a.

- Ja sam to tako razumio. Džihad je borba na Alahovom putu - rekao je B1. Kazao je da se u BiH vratio zato što je u Siriji vidio svega.

- Vidio sam krv između braće muslimana, svako je svakog ubijao. Borili smo se protiv Bašarovog režima, Kurda i protiv muslimanskih jedinica. I danas imam kontakt sa nekima. Obavijeste me kada neko pogine - istakao je svjedok.

Bosnićev advokat Adil Lozo imao je primjedbu na to što svjedok optuženog naziva Bilal Bosnić.

- Moj klijent nije Bilal Bosnić, nego Husein Bosnić - kazao je Lozo.

Na pitanje Loze da li je prekršio zakletvu koju je dao, svjedok je odgovorio da stoji još kod te zakletve. Naredno ročište je 2. septembra.

Optužbe

Tužilaštvo tereti Huseina Bilala Bosnića da je 2013. i 2014. kao pripadnik vehabijske zajednice, organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, javno podsticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je optužen za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar