Чињенице о кованици усташког режима

Како је обновљена дебата у Хрватској о усташком поздраву “За дом спремни”, за који многи тврдоглаво тврде да је стари хрватски поздрав, портал Србија данас скреће пажњу на пар историјских чињеница.

Регион 27.08.2015 | 07:35
Чињенице о кованици усташког режима

Сасвим је јасно да су се њиме служили функционери НДХ, који су остали у аналима историје позанти као крволочни сарадници нациста у Другом светском рату, те као и њихови господари, организовали су масовна убиства и депортације цивила по националној и расној основи, махом Срба, Јевреја и Рома.

Пошто многи у Хрватској сумњају да су усташке власти искључиво користиле поздрав "За дом спремни", већ, како данас многи тврде, "За дом и поглавника спремни", ево неколико историјских чињеница:

У приватним писмима, Анте Павелић је увек завршавао са поздравом "За дом спремни!". Многа од њих су данас сачувана и најбоље сведоче тој чињеници.

За све оне који помисле да је усташки поглавник користио овај усташки поздрав само у приватне сврхе, требају да погледају било који службени проглас и објаву из тог времена да би увидели истину. Нарочито када је додељивао медаље војницима за храброст, завршавао је те прогласе као у приватним писмима - "За дом спремни!"

А, с обзиром да је овај чувени усташки поздрав кориштен у свим службеним списима НДХ, његово коришћење се може принаћи и у многбројним потврдама из логора Јасеновац о примању и смештању Јевреја. Само треба погледати сачувану документацију.

Група хрватских грађана затражила је недавно од председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и председника ХДЗ-а Томислава Крамарка да се у службену употребу у хрватским оружаним снагама уведе фашистички поздрав "За дом спремни".

Организатори тврде да је петицију, која је потписивана путем Интернета, потписало 3.200 особа.

Потписници петиције тврде да је поздрав "За дом спремни", који је за време Другог светског рата био службени поздрав усташког покрета, заправо "старохрватски поздрав".

Извор: Србија данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СССС

27.08.2015 08:38

Ј...Ш УСТАШЕ ЈЕДНОГ ДАНА ЧЕ ПОЧЕТИ ДА СЕ ФИЗИЧКИ РАСПАДАЈУ ОД ТОЛИКЕ МРЖЊЕ.НИ ХИТЛЕР НИ АМЕРИ НИСУ ТОЛИКО МРЗОВОЉНИ КОЛИКО СУ ОВА Г...А.

ОДГОВОРИТЕ