Činjenice o kovanici ustaškog režima

Kako je obnovljena debata u Hrvatskoj o ustaškom pozdravu “Za dom spremni”, za koji mnogi tvrdoglavo tvrde da je stari hrvatski pozdrav, portal Srbija danas skreće pažnju na par istorijskih činjenica.

Region 27.08.2015 | 07:35
Činjenice o kovanici ustaškog režima

Sasvim je jasno da su se njime služili funkcioneri NDH, koji su ostali u analima istorije pozanti kao krvoločni saradnici nacista u Drugom svetskom ratu, te kao i njihovi gospodari, organizovali su masovna ubistva i deportacije civila po nacionalnoj i rasnoj osnovi, mahom Srba, Jevreja i Roma.

Pošto mnogi u Hrvatskoj sumnjaju da su ustaške vlasti isključivo koristile pozdrav "Za dom spremni", već, kako danas mnogi tvrde, "Za dom i poglavnika spremni", evo nekoliko istorijskih činjenica:

U privatnim pismima, Ante Pavelić je uvek završavao sa pozdravom "Za dom spremni!". Mnoga od njih su danas sačuvana i najbolje svedoče toj činjenici.

Za sve one koji pomisle da je ustaški poglavnik koristio ovaj ustaški pozdrav samo u privatne svrhe, trebaju da pogledaju bilo koji službeni proglas i objavu iz tog vremena da bi uvideli istinu. Naročito kada je dodeljivao medalje vojnicima za hrabrost, završavao je te proglase kao u privatnim pismima - "Za dom spremni!"

A, s obzirom da je ovaj čuveni ustaški pozdrav korišten u svim službenim spisima NDH, njegovo korišćenje se može prinaći i u mnogbrojnim potvrdama iz logora Jasenovac o primanju i smeštanju Jevreja. Samo treba pogledati sačuvanu dokumentaciju.

Grupa hrvatskih građana zatražila je nedavno od predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsednika HDZ-a Tomislava Kramarka da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni".

Organizatori tvrde da je peticiju, koja je potpisivana putem Interneta, potpisalo 3.200 osoba.

Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav "Za dom spremni", koji je za vreme Drugog svetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo "starohrvatski pozdrav".

Izvor: Srbija danas

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SSSS

27.08.2015 08:38

J...Š USTAŠE JEDNOG DANA ČE POČETI DA SE FIZIČKI RASPADAJU OD TOLIKE MRŽNJE.NI HITLER NI AMERI NISU TOLIKO MRZOVOLJNI KOLIKO SU OVA G...A.

ODGOVORITE