Не назире се крај кризи у Федерацији БиХ

Странка демократске акције (СДА) и Хрватска демократска заједница (ХДЗ) БиХ још увијек нису успјеле формирати коалицију у ентитету Федерација БиХ.

Босна и Херцеговина 26.08.2015 | 22:10
Не назире се крај кризи у Федерацији БиХ

Према свему судећи још увијек је неизвјестан излаз из политичке кризе у ФБиХ с обзиром на то да је и Странка за бољу будућност (СББ) БиХ саопштила како није реална опција да уђе у коалицију са СДА и ХДЗ-ом БиХ.

Упркос томе што је предсједник СДА Бакир Изетбеговић након састанка предсједника СББ-а БиХ Фахрудина Радончића са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем изјавио како ће СДА врло радо ући у коалицију са СББ-ом, све је извјесније како од формирања нове федералне већине нема ништа.

Радончић је изјавио да је прихватио позив Драгана Човића, али да му није обећао улазак СББ-а БиХ у власти са ХДЗ-ом БиХ и СДА.

Он је подсјетио да СДА ни годину дана од избора није успјела формирати владајућу коалицију по вертикали.

"То је жалосно и ако СДА то може направити са другим политичким пројектима ми им честитамо, али у овом тренутку нисмо спремни разговарати о уласку СББ-а у власт на било ком нивоу. И поруку господина Изетбеговића нисмо схватили као директан позив у власт, него више као понуду да се сами пријавимо у ту врсту опција", рекао је Радончић за Независне новине.

Он је истакао и како с Изетбеговићем може разговарати о много чему, али не и о уласку у власт.

Власт у Федерацији БиХ у кризи је од дјелимичног изласка Демократске фронте из Владе Федерације БиХ. Након објаве да министри у Влади Федерације БиХ из реда Демократске фронте подносе оставке, предсједник ДФ-а Жељко Комшић казао је како је влада Фадила Новалића изгубила подршку заступника ДФ-а у Парламенту Федерације БиХ.

Мјесецима послије СДА и ХДЗ БиХ нису успјели оформити парламентарну већину која би омогућила нормално функционисање власти, што увелико отежава провођење неопходних реформи у ентитету.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

анте

26.08.2015 20:35

Како це се назирати видите ко је води и представља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да додам

26.08.2015 21:02

Циљ је никада и не формирати скупштинску већину. У мутној води се најбоје лови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропали

26.08.2015 21:17

пропали су ентитети ко Грчка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аљо

27.08.2015 04:09

Пропала је твој федерација!

Name

.....

26.08.2015 21:51

Која патка.Трцао би он у власт да га гсп.Босиц није на вријеме одбацио и сад ко фол није спремман торњак.Јој сто неволим полтроне људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

26.08.2015 22:14

Фахро га попу.ио!А хтјео је лако до фотеље преко хдз-а!Провидан лик,није вриједан пажње а притом покушао издати опозицију(Никшића и Комшића)...Бакир га одуво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема кризе

27.08.2015 00:37

нема кризе у ФБиХ, то вам ХДЗ цини услугу Додику стварајуци овакву прицу

ОДГОВОРИТЕ