Звиздић и Црнадак данас у Бечу

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак боравиће данас и сутра у Бечу, гдје ће бити потписан споразум о граници између БиХ и Црне Горе и учествовати на конференцији западном Балкану која ће бити одржана у оквиру такозваног берлинског процеса.

Босна и Херцеговина 26.08.2015 | 08:21
Звиздић и Црнадак данас у Бечу

Споразум ће, у име БиХ потписати министар Црнадак, а у име Црне Горе министар унутрашњих послова Рашко Коњевић, док ће церемонији у згради Предсједништва Аустрије, присуствовати предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, предсједник Црне Горе Филип Вујановић и предсједник Аустрије Хајнц Фишер.

Звиздић ће се вечерас у 18.30 часова у Бечу састати са предсједником Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Сума Чакрабартијем, најављено је из Савјета министара.

Он ће сутра учествовати на радној сједници, којој ће, осим њега, присуствовати и предсједници влада земаља региона, посвећеној економској ситуацији и реформским процесима у региону. Сједницу ће отворити канцелари Аустрије Вернер Фајман и Њемачке Ангела Меркел.

Планирано је да у послијеподневним часовима тог дана Звиздић присуствује прослави поводом 10 година од оснивања Енергетске заједнице, док је сусрет са комесаром ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом предвиђен за 17.15 часова.

Црнадак ће данас у послијеподневним часовима учествовати на Форуму цивилног друштва који ће отворити аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц. На Форуму ће учествовати и премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама, европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, министар иностраних послова и европских интеграција Црне Горе Игор Лукшић, те представници организација цивилног друштва из земаља региона.

Он ће сутра присуствовати званичној церемонији отварања конференције о западном Балкану, а потом учествовати на састанку министара иностраних послова у оквиру којег ће говорити о теми "Дијалог религија и борба против екстремизма".

Теме министарског састанка биће и регионална сарадња, млади и мобилност на Западном Балкану, те избјегличка криза, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Конференција о западном Балкану биће подијељена на три сегмента- за премијере, министре иностраних послова и министре економија, а окончана заједничким радним ручком чији ће домаћин бити аустријски предсједник.

Коментари / 0

Оставите коментар