Zvizdić i Crnadak danas u Beču

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak boraviće danas i sutra u Beču, gdje će biti potpisan sporazum o granici između BiH i Crne Gore i učestvovati na konferenciji zapadnom Balkanu koja će biti održana u okviru takozvanog berlinskog procesa.

Bosna i Hercegovina 26.08.2015 | 08:21
Zvizdić i Crnadak danas u Beču

Sporazum će, u ime BiH potpisati ministar Crnadak, a u ime Crne Gore ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, dok će ceremoniji u zgradi Predsjedništva Austrije, prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Austrije Hajnc Fišer.

Zvizdić će se večeras u 18.30 časova u Beču sastati sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Suma Čakrabartijem, najavljeno je iz Savjeta ministara.

On će sutra učestvovati na radnoj sjednici, kojoj će, osim njega, prisustvovati i predsjednici vlada zemalja regiona, posvećenoj ekonomskoj situaciji i reformskim procesima u regionu. Sjednicu će otvoriti kancelari Austrije Verner Fajman i NJemačke Angela Merkel.

Planirano je da u poslijepodnevnim časovima tog dana Zvizdić prisustvuje proslavi povodom 10 godina od osnivanja Energetske zajednice, dok je susret sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom predviđen za 17.15 časova.

Crnadak će danas u poslijepodnevnim časovima učestvovati na Forumu civilnog društva koji će otvoriti austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc. Na Forumu će učestvovati i premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, ministar inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, te predstavnici organizacija civilnog društva iz zemalja regiona.

On će sutra prisustvovati zvaničnoj ceremoniji otvaranja konferencije o zapadnom Balkanu, a potom učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova u okviru kojeg će govoriti o temi "Dijalog religija i borba protiv ekstremizma".

Teme ministarskog sastanka biće i regionalna saradnja, mladi i mobilnost na Zapadnom Balkanu, te izbjeglička kriza, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Konferencija o zapadnom Balkanu biće podijeljena na tri segmenta- za premijere, ministre inostranih poslova i ministre ekonomija, a okončana zajedničkim radnim ručkom čiji će domaćin biti austrijski predsjednik.

Komentari / 0

Ostavite komentar