План је да мигранти остану заувијек у Србији

Симеуновићје упозорио да би трајно задржавање великог броја миграната у Србији и другим балканским земљама повец́ало ризик од насиља и тероризма на овом подручју.

Србија 25.08.2015 | 21:30
План је да мигранти остану заувијек у Србији

Иако се диче гостољубивошц́у, многи житељи Србије страхују од могуц́их последица великог прилива миграната на Балкан. Стрепња од пораста насиља и тероризма рађа теорије завере које почивају на питањима: откуд баш сада толико миграната кад сукоби на Блиском истоку трају деценијама и ко их наводи да хрле баш у Европу?

Блискоисточне земље су некада биле једне другима уточиште. Ако би се нешто десило, рецимо, у Либану, људи би одлазили у Либију или Сирију… Сада је заиста тешко нац́и земљу на Блиском истоку која би била стабилна и у могуц́ности да финансијски подржи велики број избеглица, напомиње саговорник Спутњика, експерт за међународна питања и професор Факултета политичких наука Драган Симеуновиц́.

Европа је огромној вец́ини житеља Блиског истока крајње одредиште не само због релативне географске близине него и због тога што има најлибералнију политику када је о азилантима реч.

Европа је просто нека врста природног завршетка њиховог пута. Она је најлибералнија — прими, нахрани, да месечно велики износ. Америка је далеко. Ту је океан, превоз је прескуп. Слично важи и за Русију, Кину…, објашњава Симеуновиц́.

Имуц́не земље тог региона, попут Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Кувајта, веома су затворене, а неке од њих у ратовима на Блиском истоку учествују на страни САД, бомбардујуц́и Сирију и делове других земаља.

У очима бегунаца с ратом захвац́ених подручја, те земље су веома често третиране као непријатељске, наглашава наш саговорник и подсец́а да је међу мигрантима и много бивших бораца који би у некој од суседних земаља били затворени или стрељани. Истовремено, мигранти су се ужурбали како би се домогли Европе док још постоји као „рај за азиланте“.

Богате европске земље почеле су да напуштају политику такозване ’државе благостања‘. Страх од тога да би могли да закасне и остану без великих износа социјалне помоц́и такође је важан мотивациони фактор, каже Симеуновић.

Симеуновиц́ одбацује разноразне теорије завере које се плету око судбине миграната, међу којима је и претпоставка да унесрец́ени људи у Европу долазе под окриљем неког центра моц́и.

Да, постоје организације и појединци који их воде у Европу, али то нису никакви исламистички центри који хоц́е да их раселе како би ислам преплавио Европу. Нема говора о томе да неки исламистички стратешки геније хоц́е да натрпа Европу муслиманима! Мигранте организују криминалци, трговци људима, који њихову несрец́у дебело наплац́ују, категоричан је Симеуновиц́.

Он свој став поткрепљује и чињеницом да је реч о око милион избеглица, што је, како оцењује, недовољно за било какву доминацију.

За једну Немачку то би био тек сваки седамдесети становник, и то без права гласа и без много чега другог што би могло да изазове политички преокрет, наводи Симеуновиц́.

Балкан житељима Блиског истока није интересантан као крајње одредиште јер овде не могу да рачунају ни на какву социјалну помоц́ или на посао.

Ипак, Европа покушава да их задржи што дуже, ако не и заувек, на овим нашим просторима, ван Европске уније. Велике економске издатке које би имала због миграната, покушава да пребаци на земље које су им на путу, напомиње Симеуновиц́, упозоравајуц́и да би трајно задржавање великог броја миграната у Србији и другим балканским земљама повец́ало ризик од насиља и тероризма на овом подручју.

То би било трагично за нас јер би се они на овим нашим просторима неминовно криминализовали како би имали од чега да живе. Многи од тих људи су некада били борци и могли би да зарађују радец́и за терористичке и екстремистичке организације посао који једино знају — да убијају људе, страхује Симеуновиц́.

Он сматра да Србија због тога треба да води хуману, али опрезну политику.

Кључна ствар је у томе ко је изазвао све те проблеме на Блиском истоку. Да ли је то изазвала Србија, да ли су балканске земље изазвале сав тај хаос на Блиском истоку? Неке земље су веома профитирале од тих ратова и од несрец́е тих људи, зашто бисмо ми сада то плац́али? Ми не можемо прихватити ту врсту одговорности да их трајно населимо овде јер смо врло сиромашна земља, закључује саговорник Спутњика.

Извор: Курир

 

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ХРВАТСКА

25.08.2015 19:33

МА КАКВО ЗАДРЖАВАЊЕ, ШАЉИТЕ ТО У ХРВАТСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

25.08.2015 19:47

Теско и њима а и нама са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИА

25.08.2015 19:49

Мислим да би се сложио са експертима да стварно у овим избјеглицама има пуно потенцијалних терориста јер ово је једини начин да велики број терориста уђе у Европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

25.08.2015 19:59

Ма не знам ни сам ста да казем, јадни људи, нико није толики пут пресао сто му се исло, теско ми је нароцито кад видим зене и дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

25.08.2015 20:19

Пошто иза ових ратни сукоба на Блиском истоку стоје а ко би други САД, ове јадне људе послати тамо, Америка је пространа и богата земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борка

25.08.2015 21:00

Ово је намјерна исламизација Европе,под покровитељством САД.Засто и због цега,вријеме це показати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ситно

26.08.2015 07:30

Ко је довезао муџахедине у БиХ и платио им пут , нек' плати и овима до Америке !

ОДГОВОРИТЕ