Видео - ЛШ: Партизане, нека се понове Спарта, КПР, Њукасл...!

Партизан је десет пута успевао да после пораза у првој утакмици настави такмичење у Европи. Памте се голови "беба" против Спарте, улазак у ЛШ преко Њукасла, Лудо вече против КПР-а, надамо се, памтиће се и вечерашњи дуел са БАТЕ-ом.

Фудбал 26.08.2015 | 00:00
Видео - ЛШ: Партизане, нека се понове Спарта, КПР, Њукасл...!

Женес Еш, 1. коло Купа шампиона, сезона 1963/1964. Први меч 2:1, реванш 6:2.

Да изгуби први меч, а да настави такмичење у Европи Партизану се први пут догодило пре 52. године. Женес Еш је у Луксембургу изнандио југословенског првака победивши 2:1. Милан Галић је постигао једини погодак за Партизан, док су стрелци за аутсајдера били Меј и Теи.

На стадиону ЈНА било је 6:2. Владица Ковачевић је постигао четири, а Звездан Чабинац и Галић по један гол. Лангер и Бач су били стрелци за Женсе Еш.

Спарта Праг, четвртфинале Купа шампиона, сезона 1965/1966. Први меч 1:4, реванш 5:0.

Иако је Партизан повео пеко Мустафе Хасанагића у 16. минуту, ток утакмице на стадиону Летна у Прагу није се одвијао добро по црно-беле. Вацлав Машек са три и Андреј Квашњак са једним ставили су "Партизанове бебе" на испит генерације.

Реванш је одигран 9. марта у Хумској. Око 40.000 навијача, оних који су највише веровали у невероватан тим Абдулаха Гегића, имало је прилику да ужива у једној од најспектакуларнијих игара свих времена виђених на овим просторима. Славна Спарта, шампион у то време фудбалски моћне Чехословачке, прегажена је у Београду - 5:0.

Владица Ковачевић начео је Чехе већ у четвртом минуту. Велибор Васовић је дуплирао предност средином првог полувремена, а Ковачевић још једним голом у 29. минуту потпуно анулирао предност Спарте из првог меча.

Гости су морали да нападну, али неснађени у фудбалском урагану из Хумске, примају још два гола. Хасанагић до одласка на одмор вара Крамериуса, а затим још једном у 71. минуту.

Квинс Парк Ренџерс, 2. коло Купа УЕФА, сезона 1984/1985. Први меч 2:6, реванш 4:0.

Једна од оних утакмица које не бледе и никада неће. Нема навијача Партизана, чак ни они који нису били ни рођени, а да са поносом не кажу да је њихов тим избацио премијерлигаша тако што је у реваншу надокнадио минус од четири гола.

Пошто је Џон Грегори на Арсеналовом Хајберију довео КПР у вођство у 12, а Никица клинчарски у 13. и Драган Манце пројектилом са 30 метара у 25. минуту преокренули резултат, чинило се да ће Партизан са лепим резултатом назад у Београд.

Али...

Из предност црно-бели су срљали у пропаст. Симон Стејнрод, Вејн Феридеј, Ворен Нил и двоструки стрелац Гери Банистер напунили су мрежу Фахрудина Омеровића и отворили врата 3. кола Купа УЕФА,

Кроз њих, међутим, никада нису прошли.

Пун стадион тог 7. новембра 1984. године наговестили су дивно вече за све којима је Партизан у срцу. Рапсодија пулена Ненада Бјековића завршена је победом 4:0. Довољном за лудо славље и већно сећање. Манце и Драган Каличаним постигли су голове у првом, а Миодраг Јешић и Звонко Живковић у другом полувремену.

"Парни ваљак" је млео...

Портимоненсе, 1. коло Купа УЕФА, сезона 1985/1986. Први меч 0:1, реванш 4:0.

Већ следеће сезоне Партизан се поново вратио из минуса.

Клуб из Портимаа свој једини наступ у Европи имао је против Партизана. Понадали су се Португалци да после 1:0 код куће могу и до 2. кола Купа УЕФА, али су црно-бели, ипак, били доста квалитетнији.

Ефигенија је постигао историјски гол за Портимоненсе, док су пролаз Партизану у Београду обезбедили Небојша Вучићевић и Милоња Ђукић. Ушке је био стрелац три гола.

Гронинген, 2. коло Купа купова, сезона 1989/1990. Први меч 3:4, реванш 3:1.

Утакмице које су Милка Ђуровског одвеле у Холандију...

Још један од легендарних дуела под рефлекторима на стадиону Партизана. Голеада у Холандији завршена је победом домаћина 4:3. Ђуровски је постигао два и Милорад Бајовић један гол.

Капацитет стадиона у Хумској (55.000) био је мали за све који су желели да виде победу Партизана. Ђуровски је са гол-аут линије боцнуо лопту и довео црно-беле у вођство. "Ваљак" је до 80. минута има резултат за пролаз, а онда је Тео тен Кат заледио срца навијача Партизана изједнаћивши на 1:1. Завршница је била фуриозна, а епилог урганских напада изабраника Ивана Голца биле су још две лопте у мрежи Гронингена.

Прву је тамо послао Горан Милојевић, а другу Милан Ђурђевић.

Реал Сосиједад, 2. коло Купа УЕФА, сезона 1990/1991. Први меч 0:1, реванш 1:0, пеналима 5:4.

До двомеча са Интером у сезони Купа УЕФА 1990/1991 Партизан је стигао пошто је елиминисао Реал Сосиједад.

Хуан Антонио Ларањага је обезбедио Шпанцима победу у Сан Себастијану голом у последњем минуту.

Али, он није био довољан за Реал!

Горан Стевановић је на почетку другог полувремена реванша у Београду сачекао "отпадак" после слободног ударца и главом га почистио у мрежу Шпанаца. До краја није било више голова, а Партизан је прошао после бољег извођења пенала.

Горан Пандуровић је одбранио пенале некадашњем асу Ливерпула Џону Олдриџи и Бенгоечеи, док је Слађан Шћеповић погодио пречку са 11 метара.

Њукасл јунајтед, 1. коло Купа купова, сезона 1998/199. Први меч 1:2, реванш 1:0.

Њукасл је стара Партизанова муштерија у Европи, која је на исти или сличан начин два пута елиминисана.

Тим са Сент Џејмс парка први пут је положио оружје пред "парним ваљком" пре 15 година у Купу купова. После гола Алана Ширера, Вука Рашовић је у из пенала изједначио средином другог дела игре. Али, само три минута касније, Никос Дабизас постиже необичан гол главом и обезбеђује свракама минималну предност пред реванш.

А у Хумској још један пенал за Партизан. Поново је сигуран био Рашовић... Довољно!

Слијема Вондерерс, квалификације за Куп УЕФА, сезона 1990/2000. Први меч 1:2, реванш 4:1.

Иако је Партизан елиминисао Малтежане, пораз од Слијеме и данас се памти и препричава. Као апсолутни фаворити црно-бели су се са гостовања вратили у минусу. Саша Илић је био стрелац једног гола за Београђане.

У реваншу је већ било боље. Поново капитен Илић, овај пут са три поготка, и Љубиша Ранковић су се побринули за убедљив тријумф и пролазак.

Њукасл јунајтед, квалификације за Лигу шампиона, сезона 2003/2004. Први меч 0:1, реванш 1:0, пеналима 4:3.

"Ајмо Миливоје, гоооол! Партизан је у Лиги шампиона..."

Лотар Матеус и екипа нису клонули духом пошто су после боље игре и много пропуштених прилика изгубили први меч у Хумској. Тарибо Вест је мотивисао саиграче, а они су на Сент Џејмс парку пружили врхунску представу и, уз мало среће и одличног Ивицу Краља, по први пут довели Партизан у Лигу шампиона.

Гол за Партизан у Енглеској постигао је Ивица Илиев. А пошто је исти играч пропустио "меч лопту" у пенал серији, његову грешку исправио је Миливоје Ћирковић и изазвао легендарни коментар Предрага Страјнића са почетка.

Тромсо, квалификације за Лигу Европе, сезона 2012/2013. Први меч 2:3, реванш 1:0.

Партизан је последњи пут био поражен у првој утакмици, а наставио такмичење пре три године. После 2:3 на далеком северу Европе, Иван Иванов је постигао гол у Београду за пласман у Лигу Европе.

БАТЕ Борисов, плеј-оф за Лигу шампиона, сезона 2015/2016. Први меч 0:1...

Да ли ће се и овај дуел наћи на списку сазнаћемо у среду после око 23 сата, а можа и пред поноћ.

*Партизан је само једном изгубио у Београду и елиминисао ривала (Њукасл, квалификације за Лигу шампиона 2003/2004). Само једном је победио у гостима и завршио такмичење, против Макаби Петах Тикве (квалификације за Лигу Европе 2005/2006). У Израелу је било 2:0, у Хумској 2:5.

Коментари / 0

Оставите коментар