Video - LŠ: Partizane, neka se ponove Sparta, KPR, Njukasl...!

Partizan je deset puta uspevao da posle poraza u prvoj utakmici nastavi takmičenje u Evropi. Pamte se golovi "beba" protiv Sparte, ulazak u LŠ preko Njukasla, Ludo veče protiv KPR-a, nadamo se, pamtiće se i večerašnji duel sa BATE-om.

Fudbal 26.08.2015 | 00:00
Video - LŠ: Partizane, neka se ponove Sparta, KPR, Njukasl...!

Ženes Eš, 1. kolo Kupa šampiona, sezona 1963/1964. Prvi meč 2:1, revanš 6:2.

Da izgubi prvi meč, a da nastavi takmičenje u Evropi Partizanu se prvi put dogodilo pre 52. godine. Ženes Eš je u Luksemburgu iznandio jugoslovenskog prvaka pobedivši 2:1. Milan Galić je postigao jedini pogodak za Partizan, dok su strelci za autsajdera bili Mej i Tei.

Na stadionu JNA bilo je 6:2. Vladica Kovačević je postigao četiri, a Zvezdan Čabinac i Galić po jedan gol. Langer i Bač su bili strelci za Žense Eš.

Sparta Prag, četvrtfinale Kupa šampiona, sezona 1965/1966. Prvi meč 1:4, revanš 5:0.

Iako je Partizan poveo peko Mustafe Hasanagića u 16. minutu, tok utakmice na stadionu Letna u Pragu nije se odvijao dobro po crno-bele. Vaclav Mašek sa tri i Andrej Kvašnjak sa jednim stavili su "Partizanove bebe" na ispit generacije.

Revanš je odigran 9. marta u Humskoj. Oko 40.000 navijača, onih koji su najviše verovali u neverovatan tim Abdulaha Gegića, imalo je priliku da uživa u jednoj od najspektakularnijih igara svih vremena viđenih na ovim prostorima. Slavna Sparta, šampion u to vreme fudbalski moćne Čehoslovačke, pregažena je u Beogradu - 5:0.

Vladica Kovačević načeo je Čehe već u četvrtom minutu. Velibor Vasović je duplirao prednost sredinom prvog poluvremena, a Kovačević još jednim golom u 29. minutu potpuno anulirao prednost Sparte iz prvog meča.

Gosti su morali da napadnu, ali nesnađeni u fudbalskom uraganu iz Humske, primaju još dva gola. Hasanagić do odlaska na odmor vara Krameriusa, a zatim još jednom u 71. minutu.

Kvins Park Rendžers, 2. kolo Kupa UEFA, sezona 1984/1985. Prvi meč 2:6, revanš 4:0.

Jedna od onih utakmica koje ne blede i nikada neće. Nema navijača Partizana, čak ni oni koji nisu bili ni rođeni, a da sa ponosom ne kažu da je njihov tim izbacio premijerligaša tako što je u revanšu nadoknadio minus od četiri gola.

Pošto je Džon Gregori na Arsenalovom Hajberiju doveo KPR u vođstvo u 12, a Nikica klinčarski u 13. i Dragan Mance projektilom sa 30 metara u 25. minutu preokrenuli rezultat, činilo se da će Partizan sa lepim rezultatom nazad u Beograd.

Ali...

Iz prednost crno-beli su srljali u propast. Simon Stejnrod, Vejn Feridej, Voren Nil i dvostruki strelac Geri Banister napunili su mrežu Fahrudina Omerovića i otvorili vrata 3. kola Kupa UEFA,

Kroz njih, međutim, nikada nisu prošli.

Pun stadion tog 7. novembra 1984. godine nagovestili su divno veče za sve kojima je Partizan u srcu. Rapsodija pulena Nenada Bjekovića završena je pobedom 4:0. Dovoljnom za ludo slavlje i većno sećanje. Mance i Dragan Kaličanim postigli su golove u prvom, a Miodrag Ješić i Zvonko Živković u drugom poluvremenu.

"Parni valjak" je mleo...

Portimonense, 1. kolo Kupa UEFA, sezona 1985/1986. Prvi meč 0:1, revanš 4:0.

Već sledeće sezone Partizan se ponovo vratio iz minusa.

Klub iz Portimaa svoj jedini nastup u Evropi imao je protiv Partizana. Ponadali su se Portugalci da posle 1:0 kod kuće mogu i do 2. kola Kupa UEFA, ali su crno-beli, ipak, bili dosta kvalitetniji.

Efigenija je postigao istorijski gol za Portimonense, dok su prolaz Partizanu u Beogradu obezbedili Nebojša Vučićević i Milonja Đukić. Uške je bio strelac tri gola.

Groningen, 2. kolo Kupa kupova, sezona 1989/1990. Prvi meč 3:4, revanš 3:1.

Utakmice koje su Milka Đurovskog odvele u Holandiju...

Još jedan od legendarnih duela pod reflektorima na stadionu Partizana. Goleada u Holandiji završena je pobedom domaćina 4:3. Đurovski je postigao dva i Milorad Bajović jedan gol.

Kapacitet stadiona u Humskoj (55.000) bio je mali za sve koji su želeli da vide pobedu Partizana. Đurovski je sa gol-aut linije bocnuo loptu i doveo crno-bele u vođstvo. "Valjak" je do 80. minuta ima rezultat za prolaz, a onda je Teo ten Kat zaledio srca navijača Partizana izjednaćivši na 1:1. Završnica je bila furiozna, a epilog urganskih napada izabranika Ivana Golca bile su još dve lopte u mreži Groningena.

Prvu je tamo poslao Goran Milojević, a drugu Milan Đurđević.

Real Sosijedad, 2. kolo Kupa UEFA, sezona 1990/1991. Prvi meč 0:1, revanš 1:0, penalima 5:4.

Do dvomeča sa Interom u sezoni Kupa UEFA 1990/1991 Partizan je stigao pošto je eliminisao Real Sosijedad.

Huan Antonio Laranjaga je obezbedio Špancima pobedu u San Sebastijanu golom u poslednjem minutu.

Ali, on nije bio dovoljan za Real!

Goran Stevanović je na početku drugog poluvremena revanša u Beogradu sačekao "otpadak" posle slobodnog udarca i glavom ga počistio u mrežu Španaca. Do kraja nije bilo više golova, a Partizan je prošao posle boljeg izvođenja penala.

Goran Pandurović je odbranio penale nekadašnjem asu Liverpula Džonu Oldridži i Bengoečei, dok je Slađan Šćepović pogodio prečku sa 11 metara.

Njukasl junajted, 1. kolo Kupa kupova, sezona 1998/199. Prvi meč 1:2, revanš 1:0.

Njukasl je stara Partizanova mušterija u Evropi, koja je na isti ili sličan način dva puta eliminisana.

Tim sa Sent Džejms parka prvi put je položio oružje pred "parnim valjkom" pre 15 godina u Kupu kupova. Posle gola Alana Širera, Vuka Rašović je u iz penala izjednačio sredinom drugog dela igre. Ali, samo tri minuta kasnije, Nikos Dabizas postiže neobičan gol glavom i obezbeđuje svrakama minimalnu prednost pred revanš.

A u Humskoj još jedan penal za Partizan. Ponovo je siguran bio Rašović... Dovoljno!

Slijema Vonderers, kvalifikacije za Kup UEFA, sezona 1990/2000. Prvi meč 1:2, revanš 4:1.

Iako je Partizan eliminisao Maltežane, poraz od Slijeme i danas se pamti i prepričava. Kao apsolutni favoriti crno-beli su se sa gostovanja vratili u minusu. Saša Ilić je bio strelac jednog gola za Beograđane.

U revanšu je već bilo bolje. Ponovo kapiten Ilić, ovaj put sa tri pogotka, i Ljubiša Ranković su se pobrinuli za ubedljiv trijumf i prolazak.

Njukasl junajted, kvalifikacije za Ligu šampiona, sezona 2003/2004. Prvi meč 0:1, revanš 1:0, penalima 4:3.

"Ajmo Milivoje, gooool! Partizan je u Ligi šampiona..."

Lotar Mateus i ekipa nisu klonuli duhom pošto su posle bolje igre i mnogo propuštenih prilika izgubili prvi meč u Humskoj. Taribo Vest je motivisao saigrače, a oni su na Sent Džejms parku pružili vrhunsku predstavu i, uz malo sreće i odličnog Ivicu Kralja, po prvi put doveli Partizan u Ligu šampiona.

Gol za Partizan u Engleskoj postigao je Ivica Iliev. A pošto je isti igrač propustio "meč loptu" u penal seriji, njegovu grešku ispravio je Milivoje Ćirković i izazvao legendarni komentar Predraga Strajnića sa početka.

Tromso, kvalifikacije za Ligu Evrope, sezona 2012/2013. Prvi meč 2:3, revanš 1:0.

Partizan je poslednji put bio poražen u prvoj utakmici, a nastavio takmičenje pre tri godine. Posle 2:3 na dalekom severu Evrope, Ivan Ivanov je postigao gol u Beogradu za plasman u Ligu Evrope.

BATE Borisov, plej-of za Ligu šampiona, sezona 2015/2016. Prvi meč 0:1...

Da li će se i ovaj duel naći na spisku saznaćemo u sredu posle oko 23 sata, a moža i pred ponoć.

*Partizan je samo jednom izgubio u Beogradu i eliminisao rivala (Njukasl, kvalifikacije za Ligu šampiona 2003/2004). Samo jednom je pobedio u gostima i završio takmičenje, protiv Makabi Petah Tikve (kvalifikacije za Ligu Evrope 2005/2006). U Izraelu je bilo 2:0, u Humskoj 2:5.

Komentari / 0

Ostavite komentar