ЛШ: Откуд ПСВ у првом, а Реал у другом шеширу?! Овако!

Када у четвртак буде одржан жреб за Лигу шампиона, некоме ће живот бити мајка, а некоме маћеха.

Фудбал 25.08.2015 | 18:40
ЛШ: Откуд ПСВ у првом, а Реал у другом шеширу?! Овако!

После промена које је УЕФА увела у систем жребања за групну фазу Лиге шампиона, по коефицијенту најбољи тим Европе Реал Мадрид (читај: најуспешнији у евро-куповима у последње четири године) налази се у другом шеширу.

Испод Зенита, ПСВ Ајндховена, Бенфике...

Једноставно, УЕФА је дала предност првацима националних држава, који ће убудуће искључиво чинити први шешир приликом жребања, док ће сви остали клубови, у другом, трећем и четвртом шеширу, бити послагани по поменутом коефицијенту.

Дакле, актуелни првак Европе и прваци тренутно седам најбоље рангираних националних шампионата (Шпанија, Енглеска, Немачка, Италија, Француска, Португалија и Русија) носиоци су на жребу, који ће бити одржан у четвртак у 17.45 у Монте Карлу.

С обзиром на то да је Барселона и првак Европе и првак Шпаније, место у првом шеширу није прешло на други најбољи шпански тим (то би био Реал, наравно), већ на осму најбоље рангирану лигу у Европи, Холандију, па је тако ПСВ ушао међу носиоце, а то су још: Челси, Бајерн Минхен, Јувентус, Бенфика, Пари Сен Жермен и Зенит.

Да ли ће у куглицама, сасвим извесно у четвртом шеширу, бити и име београдског Партизана, сазнаћемо у среду увече када буде завршен и реванш меч плеј-оф рунде квалификација црно-белих и БАТЕ Борисова из Белорусије. Вече пре тога и упоредо с утакмицом у Хумској биће одиграно још девет реванша, после чега ће бити попуњени други, трећи и четврти шешир.

Шта је ова промена правила донела? За почетак, навешћемо тренутно осам најбоље пласираних клубова на УЕФА ранг листи, који би према старом формату били у првом шеширу: Реал, Бајерн, Барселона, Челси, Атлетико, Бенфика, Арсенал, Јувентус.

Борусија Дортмунд је испред Јувентуса и била би последња, осма у првом шеширу (према старом правилу), али није изборила пласман у ЛШ ове сезоне.

Овако - ПСВ и Зенит носиоци у друштву Реала, Атлетика, Арсенала, Манчестер ситија, итд.

Међутим, ова промена довешће још нешто - некоме ће живот бити мајка, а некоме маћеха после жреба, јер лако може да се догоди да групе буду решене и пре почетка такмичења, ако би рецимо Гент и неки из трећег шешира добили Бајерн Минхен и Реал Мадрид. И, супротно, јаким тимовима из трећег и четвртог шешира могло би да "сване" ако би их жреб спојио са, рецимо, ПСВ Ајндховеном и најслабијим тимом из другог шешира.

И даље ће важити правило да две екипе из истог такмичења неће моћи да се састану у првој фази, па тако отпада сценарио према којем би у истој групи били Барселона и Реал или Барселона и Атлетико. Даље, као и раније, пролазе прве две екипе у свакој од осам група, трећа иде у нокаут фазу Лиге Европе, а четврта завршава такмичење.

У другом шеширу су сигурно Реал, Атлетико, Порто, Арсенал и Манчестер сити, а у зависности од тога који тимови прођу квалификације Севиља, Лион и Динамо Кијев завршиће или у другом или у трећем шеширу.

Сигурно у трећем су Олимпијакос и Галатасарај, чија позиција не може бити промењена у односу на било какав епилог у квалификацијама, а на ивици између трећег и четвртог шешира налазе се Рома, Борусија Менхенгладбах и Волфсбург.

Ко год да прође даље у уторак и среду, Гент ће бити у четвртом шеширу.

ПАРОВИ РЕВАНШ МЕЧЕВА ПЛЕЈ-ОФА

СТАЗА ШАМПИОНА

У уторак:

Динамо Загреб – Скендербег, први меч 2:1
Малме – Селтик, први меч 2:3
Макаби Тел Авив – Базел, први меч 2:2

У среду:

Партизан – БАТЕ Борисов, први меч 0:1
АПОЕЛ – Астана, први меч 0:1

СТАЗА ПРАТИЛАЦА:

У уторак:

Монако – Валенсија, први меч 3:1
Шахтјор Доњецк – Рапид, први меч 1:0

У среду:

Бајер Леверкузен – Лацио, први меч 0:1
Клуб Бриж – Манчестер јунајтед, први меч 1:3
ЦСКА Москва – Спортинг, први меч 1:2

*напомена:Бољи после два сусрета иде у Лигу шампиона, поражени у Лигу Европе.

Коментари / 0

Оставите коментар