LŠ: Otkud PSV u prvom, a Real u drugom šeširu?! Ovako!

Kada u četvrtak bude održan žreb za Ligu šampiona, nekome će život biti majka, a nekome maćeha.

Fudbal 25.08.2015 | 18:40
LŠ: Otkud PSV u prvom, a Real u drugom šeširu?! Ovako!

Posle promena koje je UEFA uvela u sistem žrebanja za grupnu fazu Lige šampiona, po koeficijentu najbolji tim Evrope Real Madrid (čitaj: najuspešniji u evro-kupovima u poslednje četiri godine) nalazi se u drugom šeširu.

Ispod Zenita, PSV Ajndhovena, Benfike...

Jednostavno, UEFA je dala prednost prvacima nacionalnih država, koji će ubuduće isključivo činiti prvi šešir prilikom žrebanja, dok će svi ostali klubovi, u drugom, trećem i četvrtom šeširu, biti poslagani po pomenutom koeficijentu.

Dakle, aktuelni prvak Evrope i prvaci trenutno sedam najbolje rangiranih nacionalnih šampionata (Španija, Engleska, Nemačka, Italija, Francuska, Portugalija i Rusija) nosioci su na žrebu, koji će biti održan u četvrtak u 17.45 u Monte Karlu.

S obzirom na to da je Barselona i prvak Evrope i prvak Španije, mesto u prvom šeširu nije prešlo na drugi najbolji španski tim (to bi bio Real, naravno), već na osmu najbolje rangiranu ligu u Evropi, Holandiju, pa je tako PSV ušao među nosioce, a to su još: Čelsi, Bajern Minhen, Juventus, Benfika, Pari Sen Žermen i Zenit.

Da li će u kuglicama, sasvim izvesno u četvrtom šeširu, biti i ime beogradskog Partizana, saznaćemo u sredu uveče kada bude završen i revanš meč plej-of runde kvalifikacija crno-belih i BATE Borisova iz Belorusije. Veče pre toga i uporedo s utakmicom u Humskoj biće odigrano još devet revanša, posle čega će biti popunjeni drugi, treći i četvrti šešir.

Šta je ova promena pravila donela? Za početak, navešćemo trenutno osam najbolje plasiranih klubova na UEFA rang listi, koji bi prema starom formatu bili u prvom šeširu: Real, Bajern, Barselona, Čelsi, Atletiko, Benfika, Arsenal, Juventus.

Borusija Dortmund je ispred Juventusa i bila bi poslednja, osma u prvom šeširu (prema starom pravilu), ali nije izborila plasman u LŠ ove sezone.

Ovako - PSV i Zenit nosioci u društvu Reala, Atletika, Arsenala, Mančester sitija, itd.

Međutim, ova promena dovešće još nešto - nekome će život biti majka, a nekome maćeha posle žreba, jer lako može da se dogodi da grupe budu rešene i pre početka takmičenja, ako bi recimo Gent i neki iz trećeg šešira dobili Bajern Minhen i Real Madrid. I, suprotno, jakim timovima iz trećeg i četvrtog šešira moglo bi da "svane" ako bi ih žreb spojio sa, recimo, PSV Ajndhovenom i najslabijim timom iz drugog šešira.

I dalje će važiti pravilo da dve ekipe iz istog takmičenja neće moći da se sastanu u prvoj fazi, pa tako otpada scenario prema kojem bi u istoj grupi bili Barselona i Real ili Barselona i Atletiko. Dalje, kao i ranije, prolaze prve dve ekipe u svakoj od osam grupa, treća ide u nokaut fazu Lige Evrope, a četvrta završava takmičenje.

U drugom šeširu su sigurno Real, Atletiko, Porto, Arsenal i Mančester siti, a u zavisnosti od toga koji timovi prođu kvalifikacije Sevilja, Lion i Dinamo Kijev završiće ili u drugom ili u trećem šeširu.

Sigurno u trećem su Olimpijakos i Galatasaraj, čija pozicija ne može biti promenjena u odnosu na bilo kakav epilog u kvalifikacijama, a na ivici između trećeg i četvrtog šešira nalaze se Roma, Borusija Menhengladbah i Volfsburg.

Ko god da prođe dalje u utorak i sredu, Gent će biti u četvrtom šeširu.

PAROVI REVANŠ MEČEVA PLEJ-OFA

STAZA ŠAMPIONA

U utorak:

Dinamo Zagreb – Skenderbeg, prvi meč 2:1
Malme – Seltik, prvi meč 2:3
Makabi Tel Aviv – Bazel, prvi meč 2:2

U sredu:

Partizan – BATE Borisov, prvi meč 0:1
APOEL – Astana, prvi meč 0:1

STAZA PRATILACA:

U utorak:

Monako – Valensija, prvi meč 3:1
Šahtjor Donjeck – Rapid, prvi meč 1:0

U sredu:

Bajer Leverkuzen – Lacio, prvi meč 0:1
Klub Briž – Mančester junajted, prvi meč 1:3
CSKA Moskva – Sporting, prvi meč 1:2

*napomena:Bolji posle dva susreta ide u Ligu šampiona, poraženi u Ligu Evrope.

Komentari / 0

Ostavite komentar