Анализа: Људи, не купујте причу о 190 милиона за Нејмара!

Само кратко памћење и непознавање трикова у свету фудбала навешће просечног читаоца на узбуђење поводом вести да ће Јунајтед откупити уговор Нејмара.

Фудбал 26.08.2015 | 18:40
Анализа: Људи, не купујте причу о 190 милиона за Нејмара!

Највећем броју заљубљеника у фудбал вест о томе да је Манчестер јунајтед понудио 190 милиона евра Барселони за звезду тима, Нејмара, изазива гађење.

Верујемо да има и навијача Јунајтеда који ће рећи да је то перверзно и да не води никуда, иако је свима јасно да ће пре или касније закони тржишта довести до тога да се играчи купују и за преко 200 милиона евра.

У овом случају, то би било дупло више од онога колико је Реал Мадрид још 2009. године платио Манчестер јунајтеду за Кристијана Роналда (94 милиона).

У понедељак касно увече вест о томе да је недељу дана пре истека летњег прелазног рока на све стране одбијени Манчестер јунајтед (Педро, Томас Милер, итд) послао сулуду понуду у Барселону објавио је један – бразилски лист, "Глобоеспорте". Ни шпански, ни енглески, већ бразилски.

Wоw! Али, полако... Прича има сасвим другу страну!

Наиме, Нејмарови агенти ушли су у преговоре са челницима Барселоне око продужетка уговора и, наравно, појачавања нападачевих примања до горњих граница (а небо је граница), тако да се тренутно служе старим опробаним триком, притиском преко медија. И свака страна има своју улогу у целој причи.

Прво, изабран је Манчестер јунајтед, као клуб који се потпуно погубио у овом прелазном року када је довођење играча у питању, а који је опет један од 3-4 довољно богатих да евентуално могу да издвоје оволику суму.

Изабран је и тренутак када је Барселона остала без Педра, чиме се додатно сузио избор квалитетних играча за стартну поставу и то на пуна четири месеца од истека ФИФА суспензије, после чега ће Барса моћи поново да региструје нове фудбалере. Тренутно, Нејмар заиста делује као потпуно незаменљив шраф у шампионској машини Луиса Енрикеа, а пре Педровог одласка у Челси није било баш тако, а неће бити ни у јануару, када ће хипотетички председник Барселоне Ђозеп Бертомеу моћи да каже:

"ОК, иди за те паре, ми ћемо наћи друго решење".

Изабрана је и висина понуде таман "преко" Нејмарове излазне клаузуле која износи 188 милиона евра, чиме се људима у Барселони шаље порука да, ако би играч рекао: "Идем", они ту не би могли ништа. И, треба то рећи, упркос УЕФА финансијском фер-плеју, Јунајтед би можда могао да се извуче с уплатом од 190 милиона евра, јер би Нејмарове дресове продавао "као алву" и вероватно повратио тај новац до неког тамо сучељавања са људима из Ниона, наредног пролећа, али...

Једну ствар предивели су креатори ове "завере".

Уколико би Манчестер јунајтед уплатио излазну клаузулу Барселони од 190 милиона евра и Нејмара учинио једним од најплаћенијих фудбалера света, а то подразумева годишњу плату од око 20 милиона, трошкови клуба са "Олд трафорда" са свим порезима, таксама, итд, нарасли би на преко 320 милиона евра!

Е, то је "wоw"!

И, будимо реални, све и да је ово тачно – пре би то сазнао "Гардијан", "Индепендент", "Сан", "Мирор", "Би-Би-Си", "Скај" или "Метро", него "Глобоеспорте", који се вероватно ослања на изворе блиске фудбалеру (читај: менаџера), пре него што имају неког свог на "Олд Трафорду".

За крај, али не и најмање важно, само кратко памћење навешће људе да дан потроше о причи ШББ-КББ. Скоро па идентичне вести читали смо претходних сезона када су повишице у клубовима тражили Вејн Руни, Кристијано Роналдо, Серхио Рамос, па и сам Лео Меси, који је у недељама и месецима пре него што ће поново прескочити Роналда по висини примања, повраћао, играо лоше, био несрећан и повучен, био близу Пари Сен Жермена, итд.

Да не заборавимо и да је Роналдо једно време, мало пре него што је издејствовао 18 милиона евра годишње од Реала (Меси је тада био негде на 16,5) био тужан, да није славио голове, да није причао ни са ким у клубу, да је избегавао да даје изјаве, наводно размишљао о повратку на Острво, да је на друштвеним мрежама "шеровао" слике из старих дана на "Олд Трафорду"...

Све су то "цаке" којима се фудбалери и менаџери слуше да добију што већи део колача за себе, јер без обзира колико зарађивали, с те стране углавном преовладава уверење да клуб на основу њихових наступа и популарности зарађује много више од онога што им даје.

Па, није прошло ни пар месеци од кад је Дани Алвеш затражио "нови изазов у каријери и одлазак из Барсе", а добио нови уговор на "Камп Ноу".

Дакле – опуштено!

Нејмар ће ускоро потписати нови уговор са Барселоном и постаће један од три најплаћенија играча на свету, поред Роналда и Месија.

П. С. А, људи из Манчестер јунајтеда требало би да се замисле због чега их менаџери најчешће користе као мамац у оваквим причама, иако знамо да је свака реклама добра, па и оваква.

Коментари / 0

Оставите коментар