Analiza: Ljudi, ne kupujte priču o 190 miliona za Nejmara!

Samo kratko pamćenje i nepoznavanje trikova u svetu fudbala navešće prosečnog čitaoca na uzbuđenje povodom vesti da će Junajted otkupiti ugovor Nejmara.

Fudbal 26.08.2015 | 18:40
Analiza: Ljudi, ne kupujte priču o 190 miliona za Nejmara!

Najvećem broju zaljubljenika u fudbal vest o tome da je Mančester junajted ponudio 190 miliona evra Barseloni za zvezdu tima, Nejmara, izaziva gađenje.

Verujemo da ima i navijača Junajteda koji će reći da je to perverzno i da ne vodi nikuda, iako je svima jasno da će pre ili kasnije zakoni tržišta dovesti do toga da se igrači kupuju i za preko 200 miliona evra.

U ovom slučaju, to bi bilo duplo više od onoga koliko je Real Madrid još 2009. godine platio Mančester junajtedu za Kristijana Ronalda (94 miliona).

U ponedeljak kasno uveče vest o tome da je nedelju dana pre isteka letnjeg prelaznog roka na sve strane odbijeni Mančester junajted (Pedro, Tomas Miler, itd) poslao suludu ponudu u Barselonu objavio je jedan – brazilski list, "Globoesporte". Ni španski, ni engleski, već brazilski.

Wow! Ali, polako... Priča ima sasvim drugu stranu!

Naime, Nejmarovi agenti ušli su u pregovore sa čelnicima Barselone oko produžetka ugovora i, naravno, pojačavanja napadačevih primanja do gornjih granica (a nebo je granica), tako da se trenutno služe starim oprobanim trikom, pritiskom preko medija. I svaka strana ima svoju ulogu u celoj priči.

Prvo, izabran je Mančester junajted, kao klub koji se potpuno pogubio u ovom prelaznom roku kada je dovođenje igrača u pitanju, a koji je opet jedan od 3-4 dovoljno bogatih da eventualno mogu da izdvoje ovoliku sumu.

Izabran je i trenutak kada je Barselona ostala bez Pedra, čime se dodatno suzio izbor kvalitetnih igrača za startnu postavu i to na puna četiri meseca od isteka FIFA suspenzije, posle čega će Barsa moći ponovo da registruje nove fudbalere. Trenutno, Nejmar zaista deluje kao potpuno nezamenljiv šraf u šampionskoj mašini Luisa Enrikea, a pre Pedrovog odlaska u Čelsi nije bilo baš tako, a neće biti ni u januaru, kada će hipotetički predsednik Barselone Đozep Bertomeu moći da kaže:

"OK, idi za te pare, mi ćemo naći drugo rešenje".

Izabrana je i visina ponude taman "preko" Nejmarove izlazne klauzule koja iznosi 188 miliona evra, čime se ljudima u Barseloni šalje poruka da, ako bi igrač rekao: "Idem", oni tu ne bi mogli ništa. I, treba to reći, uprkos UEFA finansijskom fer-pleju, Junajted bi možda mogao da se izvuče s uplatom od 190 miliona evra, jer bi Nejmarove dresove prodavao "kao alvu" i verovatno povratio taj novac do nekog tamo sučeljavanja sa ljudima iz Niona, narednog proleća, ali...

Jednu stvar prediveli su kreatori ove "zavere".

Ukoliko bi Mančester junajted uplatio izlaznu klauzulu Barseloni od 190 miliona evra i Nejmara učinio jednim od najplaćenijih fudbalera sveta, a to podrazumeva godišnju platu od oko 20 miliona, troškovi kluba sa "Old traforda" sa svim porezima, taksama, itd, narasli bi na preko 320 miliona evra!

E, to je "wow"!

I, budimo realni, sve i da je ovo tačno – pre bi to saznao "Gardijan", "Independent", "San", "Miror", "Bi-Bi-Si", "Skaj" ili "Metro", nego "Globoesporte", koji se verovatno oslanja na izvore bliske fudbaleru (čitaj: menadžera), pre nego što imaju nekog svog na "Old Trafordu".

Za kraj, ali ne i najmanje važno, samo kratko pamćenje navešće ljude da dan potroše o priči ŠBB-KBB. Skoro pa identične vesti čitali smo prethodnih sezona kada su povišice u klubovima tražili Vejn Runi, Kristijano Ronaldo, Serhio Ramos, pa i sam Leo Mesi, koji je u nedeljama i mesecima pre nego što će ponovo preskočiti Ronalda po visini primanja, povraćao, igrao loše, bio nesrećan i povučen, bio blizu Pari Sen Žermena, itd.

Da ne zaboravimo i da je Ronaldo jedno vreme, malo pre nego što je izdejstvovao 18 miliona evra godišnje od Reala (Mesi je tada bio negde na 16,5) bio tužan, da nije slavio golove, da nije pričao ni sa kim u klubu, da je izbegavao da daje izjave, navodno razmišljao o povratku na Ostrvo, da je na društvenim mrežama "šerovao" slike iz starih dana na "Old Trafordu"...

Sve su to "cake" kojima se fudbaleri i menadžeri sluše da dobiju što veći deo kolača za sebe, jer bez obzira koliko zarađivali, s te strane uglavnom preovladava uverenje da klub na osnovu njihovih nastupa i popularnosti zarađuje mnogo više od onoga što im daje.

Pa, nije prošlo ni par meseci od kad je Dani Alveš zatražio "novi izazov u karijeri i odlazak iz Barse", a dobio novi ugovor na "Kamp Nou".

Dakle – opušteno!

Nejmar će uskoro potpisati novi ugovor sa Barselonom i postaće jedan od tri najplaćenija igrača na svetu, pored Ronalda i Mesija.

P. S. A, ljudi iz Mančester junajteda trebalo bi da se zamisle zbog čega ih menadžeri najčešće koriste kao mamac u ovakvim pričama, iako znamo da je svaka reklama dobra, pa i ovakva.

Komentari / 0

Ostavite komentar