Најјаче оружје у борби против џихадиста

Жене вјерске мањине Јазиди формирале су свој батаљон како би осветиле ‘сестре које трпе поробљавање и велика звјерства’ припадника Исламске државе.

Свијет 25.08.2015 | 11:05
Најјаче оружје у борби против џихадиста

Прије него што је приступила анти-ИД борби, Xате Схингали (30), пјевала је у ресторанима широм сјеверног Ирака. Иако је имала прилику побјећи из земље, одлучила је остати и помоћи свом народу.

Поробљено до 5000 жена

“Када је почео отпор, одлучила сам се придружити борцима Песхмерга. Радије бих жртвовала живот за ову земљу него је напустила”, говори пјевачица за РТ. Формирала је бригаду ‘Сунчане дјевојке’, а регрутовање није био проблем:

“Када сам објавила да формирам женску бригаду, примила сам пуно захтјева за приступањем. Минимална граница је 17 година старости”, говори Схингали.

Према задњим процјенама, ИД је поробио између 3000 и 5000 Јазиди жена. Ријеч је о дјевојчицама у доби и до осам година, а милитанти их редовно препродају међу собом. Управо су жене те вјерске мањине често на мети исламиста који их отимају јер су ‘невјернице’.

Према памфлету објављеном крајем прошле године, чланови ИД смију имати сексуални чин с Јазиди женама, поготово ако су дјевице. Ако нису дјевице, “њихова матерница мора се прочистити”, наводе.

‘Преплаше се кад чују жене’

Једна од ‘Сунчаних дјевојака’ је Калида. Она је била роб ИД но успјела је купити своју слободу.

“Дали су ме једном Саудијцу који ми је одузео сина на 40 дана. Молила сам га да ми врати дијете и обећала да ће мој отац платити да га пусти. Рекао да је да је мој отац невјерник и да неће платити. Када су ми вратили сина, видјела сам трагове на леђима. Дивљачки су га премлаћивали. Осим тога, нису ми допустили да дојим кћер. Дали би ми је на три минуте па одузели”, препричала је новинарима.

Продали су ју неколико пута.

“Отац је послао 10 милона динара (око 9000 долара) Саудијцу. Он је узео тај новац па ме продао једном Либијцу. Тај ме Либијац прокријумчарио Курдима”.

Осим Јазиди жена, против ИД боре се и Курдске жене.

Све оне користе једног “аса у рукаву”:

“Чланови ИД вјерују да ће отићи у пакао ако их убије жена. Зато избјегавају сукобе са женама. Преплаше се кад чују женске гласове”, рекла је Цхицхек (16) која се бори с Курдима.

Извор: Данас.хр

 

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Исламиста

25.08.2015 09:35

Какве зене,објавите истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.08.2015 13:26

Болестан!

Name

јоја

25.08.2015 09:48

Најјаче оружје у боорби против џихадиста је Војска Републике Српске, то се видјело 1992. - 1995.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.08.2015 13:26

И јос висе болестан!