Najjače oružje u borbi protiv džihadista

Žene vjerske manjine Jazidi formirale su svoj bataljon kako bi osvetile ‘sestre koje trpe porobljavanje i velika zvjerstva’ pripadnika Islamske države.

Svijet 25.08.2015 | 11:05
Najjače oružje u borbi protiv džihadista

Prije nego što je pristupila anti-ID borbi, Xate Shingali (30), pjevala je u restoranima širom sjevernog Iraka. Iako je imala priliku pobjeći iz zemlje, odlučila je ostati i pomoći svom narodu.

Porobljeno do 5000 žena

“Kada je počeo otpor, odlučila sam se pridružiti borcima Peshmerga. Radije bih žrtvovala život za ovu zemlju nego je napustila”, govori pjevačica za RT. Formirala je brigadu ‘Sunčane djevojke’, a regrutovanje nije bio problem:

“Kada sam objavila da formiram žensku brigadu, primila sam puno zahtjeva za pristupanjem. Minimalna granica je 17 godina starosti”, govori Shingali.

Prema zadnjim procjenama, ID je porobio između 3000 i 5000 Jazidi žena. Riječ je o djevojčicama u dobi i do osam godina, a militanti ih redovno preprodaju među sobom. Upravo su žene te vjerske manjine često na meti islamista koji ih otimaju jer su ‘nevjernice’.

Prema pamfletu objavljenom krajem prošle godine, članovi ID smiju imati seksualni čin s Jazidi ženama, pogotovo ako su djevice. Ako nisu djevice, “njihova maternica mora se pročistiti”, navode.

‘Preplaše se kad čuju žene’

Jedna od ‘Sunčanih djevojaka’ je Kalida. Ona je bila rob ID no uspjela je kupiti svoju slobodu.

“Dali su me jednom Saudijcu koji mi je oduzeo sina na 40 dana. Molila sam ga da mi vrati dijete i obećala da će moj otac platiti da ga pusti. Rekao da je da je moj otac nevjernik i da neće platiti. Kada su mi vratili sina, vidjela sam tragove na leđima. Divljački su ga premlaćivali. Osim toga, nisu mi dopustili da dojim kćer. Dali bi mi je na tri minute pa oduzeli”, prepričala je novinarima.

Prodali su ju nekoliko puta.

“Otac je poslao 10 milona dinara (oko 9000 dolara) Saudijcu. On je uzeo taj novac pa me prodao jednom Libijcu. Taj me Libijac prokrijumčario Kurdima”.

Osim Jazidi žena, protiv ID bore se i Kurdske žene.

Sve one koriste jednog “asa u rukavu”:

“Članovi ID vjeruju da će otići u pakao ako ih ubije žena. Zato izbjegavaju sukobe sa ženama. Preplaše se kad čuju ženske glasove”, rekla je Chichek (16) koja se bori s Kurdima.

Izvor: Danas.hr

 

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Islamista

25.08.2015 09:35

Kakve zene,objavite istinu.

ODGOVORITE
Name

Ja

25.08.2015 13:26

Bolestan!

Name

joja

25.08.2015 09:48

Najjače oružje u boorbi protiv džihadista je Vojska Republike Srpske, to se vidjelo 1992. - 1995.

ODGOVORITE
Name

Ja

25.08.2015 13:26

I jos vise bolestan!