На ледини сељачки парти

Мокрин нема само зимску "Гусанијаду" и пролећну ускршњу "Туцанијаду", већ и летњи "Сељачки парти".

Србија 25.08.2015 | 10:03
На ледини сељачки парти

Јединственом забавно-туристичком манифестацијом, са, више шале ради, на рачун новоскоројевића, намерно датим страним називом, предузимљиви активисти МЗ од заборава отимају, скоро у потпуности замрле, некадашње лепе сеоске обичаје. Овогодишња, седма по реду, приредба у том смислу била је, у сваком погледу - пун погодак.

За ову прилику на сеоско вашариште сјатило се, стиче се утисак, барем - пола села. У Мокрин су на спектакуларно посело дошли гости из оближње Кикинде и околних места, али и из Зрењанина, Новог Сада, Опова, Новог Кнежевца, Сенте, па чак и - Румуније. На вашарској ледини, попришту занимљивих догађаја, нашло се барем 1.500 људи. И, после свега што је видео и доживео, нико, стичемо утисак, није отишао кући гладан, жедан и, наравно, нерасположен.

Чак 67 екипа борило се за престижни пехар организатора - МЗ и сеоског риболовачког удружења "Лињак". Такмичарске дисциплине, изузев данас незаобилазног кувања рибље чорбе, све до једне извучене из сећања времешних Лала са севера Баната. Ево само неких: брзо ношење џака жита од 50 килограма, намиривање стоке, утовар и истовар бала детелине, сена и сламе, бацање цигле старог, великог формата, с рамена... Деца су се надметала ко ће пре ручно окрунити кукуруз, од чокања сазидати кућу, кулу или торањ, затим с ногама у џаку доскакати до циља...

- Ово, збиља, треба доживети - јасан је и гласан мештанин Васа Галић. - Одавно се нисам овако лепо провео. Све ово подсетило ме на детињство, давно време, када се паорска доколица сводила на овакву забаву.

С Васом се у потпуности слаже сеоски кнез Горан Думитров, један од инцијатора партија. А Ненад Чавић и Предраг Милошев, млади људи, чланови организационог одбора "Сељачког партија", наглашавају да у Мокрину, без обзира на годишње доба, и у свеопштој економској кризи и беспарици, не мањка идеја за лепо и занимљиво. Зато, веле, у њиховом селу никада није досадано.

НИСМО СЕ ОБРУКАЛИ

- Било је боље него што смо и замислили - сабира утиске вишесатне забаве под ведрим небом председник МЗ Мокрин Горан Думитров (на слици), иначе, један од учесника у дисцилини утовар и истовар бала детелине. - Нисмо се, што је најважније, као домаћини, пред бројним светом обрукали.

СПЕКТАКЛ С МАЛО ПАРА

Показали смо још једном да и с мало новца, али с ваљаном идејом и с пуно воље, може да се направи спектакл. И није нам намера била само да разбијемо летњу монотонију, већ да подсетимо млађарију на давна времена и некадашње навике и обичаје на селу. Успевамо у томе, што ме посебно радује... - казао је Думитров.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар